Tomi Björck: ”Eettinen lahja on helppo tapa jeesata”

Anna jouluna ystävälle riisikulho – arvokas lahja, joka auttaa kehitysmaassa. Muita tämän joulun eettisiä uutuuslahjoja ovat biokaasulaitos sekä tasa-arvo vammaisille.

World Vision -lahjakaupasta ostetulla eettisellä lahjalla on kaksi saajaa: toinen tuttu ja toinen tuntematon ystävä maailman köyhimmissä olosuhteissa. Jaettu lahja menee aina todelliseen tarpeeseen ja muuttaa jonkun elämää kehitysmaassa.

Riisikulho-lahjaa suosittelee myös World Vision -lähettiläs ja keittiömestari Tomi Björck.

– Kaverille, jolla on jo kaikki. Helppo tapa jeesata niitä, joilla ei ole juuri mitään.

Hyvää tekeviä lahjoja voi antaa myös ennen aattoa joulukortin sijasta tai pikkujoululahjaksi. Postitse tai sähköpostitse toimitettavan lahjakortin voi antaa tai lähettää läheiselle. World Vision huolehtii lahjan perille
toiselle saajalle kehitysmaassa.

Riisikulho (15 euroa)
Sri Lankassa riisi kuuluu jokaisen perheen ruokavalioon ja sitä syödään kaikilla päivän aterioilla. Lahjalla parannetaan kyläläisten viljelymahdollisuuksia ja tuetaan esimerkiksi kasteluvesialtaiden kaivamista. Lisäksi viljelijöitä koulutetaan suojelemaan ympäristöä.

Tasa-arvo vammaisille (40 euroa)
Vammaiset ovat kehitysmaiden köyhissä oloissa haavoittuvassa asemassa ja heidän elämäänsä varjostaa usein syrjintä. Lahjalla tuetaan vammaisten lasten koulunkäyntiä ja ihmisiä rohkaistaan ottamaan vammaiset huomioon tasa-arvoisina yhteisön jäseninä.

Vuohi (42 euroa)
Vuohi annetaan vähävaraiselle perheelle Intiassa tai Sri Lankassa. Vuohen ravitseva maito on tärkeää erityisesti lapsille, jotka juovat sitä päivittäin. Kilien myötä vuohesta saatu hyöty moninkertaistuu ja lisätuloilla voidaan kustantaa lasten koulu- tai lääkärikuluja. Kehitysmaan perheelle vuohi on kuin rahaa pankissa.

Biokaasulaitos (300 euroa)
Tämä pitkäikäinen lahja sisältää sammion, kaasuputken ja lieden. Biokaasu tuottaa energiaa ja lieden lisäksi perheet saavat koteihinsa myös valonlähteen. Lasten ei tarvitse käyttää kaikkea vapaa-aikaansa polttopuiden keräämiseen. Valo tuo turvaa sekä mahdollistaa läksyjen ja käsitöiden teon iltaisin.