Lasten hätä pahenee vaikeasti saavutettavilla tuhoalueilla

Humanitaarinen operaatio Filippiineillä käynnistyy äärimmäisen hankalissa olosuhteissa. Erityisesti lapset ovat haavoittuvaisia, sillä perheiltä puuttuu ruokaa ja vettä ja tautien leviämisen uhka kasvaa.

– Kaaoksen ja hävityksen keskellä on lapsia, jotka ovat olleet ilman ruokaa jo 2–3 päivää. Tilanne alkaa olla paikoitellen epätoivoinen, sanoo pitkään katastrofialueilla työskennellyt humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen Suomen World Visionista. 
– Taifuuni iskeytyi 36 eri provinssiin ja monille pienille saarille. Myrsky on vaurioittanut teitä, satamia ja lentokenttiä. Kuljetusten järjestäminen esimerkiksi Manilasta saarille on todella haasteellista.

World Visionin arviointiryhmät työskentelevät tuhoalueilla yhteistyössä paikallishallinnon, valtion sekä muiden avustusjärjestöjen kanssa. Kaikille seuduille ei ole vielä päästy lainkaan.

Järjestö kokoaa parhaillaan hätäaputarvikkeita ja pyrkii siirtämään niitä vaikeasti saavutettaville tuho-alueille niin nopeasti kuin mahdollista. Tavoitteena on toimittaa ruokapaketteja, hygieniatarvikkeita ja hätämajoitusta 400 000 avuntarvitsijalle.  

Esimerkiksi yksi noin 22 euron (30 dollarin) ruokapaketti sisältää 15 kiloa riisiä, 10 purkkia sardiinia, 2,5 kiloa energiakeksejä, kilon mung-papuja, litran ruokaoljyä, kilon sokeria sekä kuusi litraa vettä.  

Myös väliaikaisten majoitustilojen rakentamisella on kiire, sillä taifuunikausi on kesken.   

– Tässä tilanteessa ilahduttaa nähdä, että suomalaiset antavat omastaan runsaskätisesti.  Kertalahjoitusten keskimääräinen summa on keräyksen ensimmäisinä päivinä ollut yli 40 euroa, toteaa Virtanen

World Vision aloitti avustusoperaation hirmumyrskyn uhrien auttamiseksi jo viime perjantaina purkamalla valmiita hätäapuvarastoja. Järjestö on tehnyt pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Filippiineillä yli 50 vuotta.