Liisa haastaa kummit ompelemaan

Ugandalaisen tytön kummi Liisa Koponen huomasi kummimatkalla, että lapsilla ei ollut kunnollisia koulureppuja. Hän ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi valmistaa niitä itse.

Olin opintomatkalla Ugandassa 22 muun kummin kanssa viime helmi-maaliskuun vaihteessa. Matkalla huomasin, että vain muutamilla lapsilla oli reppu tai jonkinlainen kassi koulutarvikkeille. Suurin osa lapsista piti tavaroitaan käsisään. Ehkä jo silloin alitajuntaani jäi itämään ajatus reppujen teosta.

Sitten kotona oivalsin lopullisesti: kangasreppu kummilapselle! Se on helppo ommella, kevyt ja halpa lähettää lapselle. Niinpä kaivelin kangasvarastoni ja hälytin ystäväni tonkimaan omia varastojaan. He lahjoittivat minulle kauniita, hyväkuntoisia lakanoita, pöytäliinoja ja verhoja.

Suunnittelin repun, johon mahtuvat kaikki koulutarvikkeet: vihkot, juomapullo, puuromuki tai lounasboksi. Leikkasin kankaat palasiksi ja annoin ompelukoneen laulaa. Kantovälineitä syntyi melkoinen keko.

Äidille olkalaukku

Repun tekoon menee aikaa tunti, kun homman oppii. Jos tekee useamman repun, kannattaa tehdä sarjatyötä vaihe vaiheelta. Kannattaa tehdä huolellista työtä, etteivät olkaimet irtoa repusta käytössä.

Reppuja voi tehtailla kummilapsensa perheen kaikille kouluikäisille. Luulen, että kummilapsen äiti ottaisi mielellään vastaan olkalaukun. Se on huomattavasti nopeampi tehdäkin! Hyvä lahja on myös pahvipalan ympärille keritty ompelulankavalikoima, silmäneulapakkaus, hakaneulat ja kuminauha. Korjausta vailla olevia vaatteita näin paljon matkallani.

Kummit, haastan teidät ompelemaan!

Teksti: Liisa Koponen

Näin valmistat repun

Tarvikkeet:

puuvillakangasta tai sekoitekangasta, sadekangasta, ompelulankaa, kuminauhaa tai nyöriä, tarranauhaa

1. Leikkaa: 72 cm (leveys) x 42 cm (korkeus) kokoinen pala,

                     olkaimet 60 – 65 (pituus) x 16 cm (leveys),

                     läppä 18 x 18 cm kaksinkertaisena,

         tasku esim. 20 x 20 cm

        Hyödynnä kaikki päärmeet, yms. Käytä erivärisiä tilkkuja taskuina.

2. Huolittele siksakilla kaikki tarpeelliset kohdat. Ompele repun ylälaitaan 2 cm leveä päärme nauhakujaksi, samoin päärmää taskun ylälaita. Taita olkaimien sivut keskelle, tikkaa molemmin puolin (olkaimesta tulee nelinkertainen). Leikkaa läpän alalaidat pyöreiksi ja ompele nurjalta puolelta, käännä oikein päin ja tikkaa reunasta.

3. Ompele tasku keskelle taakse repun sisälle, 8 – 10 cm:n päähän ylälaidasta. Halutessasi voit ommella taskun myös ulkopuolelle eteen. Aseta olkaimet repun päälle keskelle taakse (4 cm ylälaidasta) ja niiden päälle läppä. Ompele kiinni. Taita läppä ja ompele uudelleen.

4. Käännä repun oikeat puolet vastakkain, asettele olkaimet repun alalaitaan kulmiin ja ompele ala- ja sivusauma. Älä ompele nauhakujaa kiinni!

5. Ompele tarranauha läppään ja reppuun. Pujota kuminauha tai nyöri nauhakujaan. Silitä reppu.

Kuinka lähettää reppu kummilapselle? Postitusohjeet löydät täältä.