Lydia auttaa slummien nuoria

Kenialaisen Lydia Nyamburan innostus tarttuu, kun hän puhuu kohtaamistaan nuorista Korokochon slummissa Nairobissa. Kenian World Visionin ohjelmakoordinaattori on työskennellyt pitkään rankoissa oloissa elävien nuorten kanssa. Nyt hän toimii yhteyshenkilönä Naisten talo -projektissa, jossa autetaan slummin nuoria äitejä.

Korokochon slummissa elää yli 80 000 ihmistä vain kahden neliökilometrin alueella. Suurin osa asukkaista on 15–35-vuotiaita lapsia ja nuoria aikuisia. Alueelta puuttuu puhdas vesi ja viemäreinä toimivat avoimet ojat. Ihmisten kodit ovat muutaman neliön kokoisia hökkeleitä.

Elämä slummissa on turvatonta. Koulutuksen ja työpaikkojen puute tekee etenkin lukuisten yksinhuoltajien elämästä kamppailua.

– Lasten ja nuorten täytyy syödä ja nukkuakin jossain. Siihen tarvitaan tuloja ja siksi he päätyvät usein väkivaltaisiin jengeihin tai prostituoiduiksi, Lydia kertoo.

– Näissä vaikeissa tilanteissa minua motivoi World Visionin visio ”Jokaisella lapsella mahdollisuus elämässä”. Ne sanat ovat kirkkaana mielessäni, kun teen työtäni.

Lydia vieraili syyskuussa Helsingissä kertomassa Kenian ohjelmista ja tapaamassa tukijoita. Korokochon kovista oloista puhuttaessa Lydia kertoo esimerkin Anne-nimisestä nuoresta naisesta.

– Anne myi itseään 20–50 shillingistä (20–50 sentistä) tai ruuasta slummin kadunkulmalla. 16-vuotiaana hän osallistui World Visionin ammattikoulutusprojektiin. Siirtymä kadulta koulunpenkille ei ollut helppo tai nopea, mutta lopulta hän suoritti ravintola-alan opintonsa hyvin arvosanoin ja pääsi töihin Nairobin lentokentälle.

Suomen World Vision on auttanut Korokochon slumminuoria vuodesta 2005. Vuosien varrella lähes tuhat nuorta on saanut ammattikoulutuksen ja suurin osa heistä on työllistynyt tai perustanut oman yrityksen. Varsinainen hanke päättyi 2011, mutta nuorten tukeminen jatkuu erillisprojekteissa.

Naisten talosta tietoa ja turvaa

Monet World Visionin kautta ammattikoulutuksen saaneista kouluttavat ja työllistävät nyt muita. Näin tekee myös yrittäjäkoulutuksen saanut Rosemany Awuor. Hän on perustanut Tuinuke na Tuendelee -ryhmän (suomeksi Nouse ja menesty), jonka kautta sadat nuoret tytöt ovat saaneet tietoa hivistä ja aidsista. Lisäksi kymmenet ovat oppineet valmistamaan koruja ja ompelutöitä ja samalla he ovat päässeet harjoittelemaan yrittäjyyttä.

Tuinuken naiset haaveilevat toimintansa laajentamisesta ja haluavat rakentaa turvallisen toimitilan, joka toimisi työ- ja koulutustilana, viihtyisänä leikkipaikkana lapsille sekä kauppana tuotteitten markkinointia varten.

– Korokochossa kulkiessa kuulee paljon menestystarinoita siitä, kuinka ihmisten elämä on muuttunut koulutuksen ansiosta; nuoret ovat voimaantuneet ja työllistyneet. Ja kaikki tuki moninkertaistuu, sillä jos muutat minun elämäni, muutat samalla minun lasteni elämän, minun siskoni elämän ja monen muun, Lydia toteaa.

Haluatko tukea Tuinuken nuoria naisia? Voit osallistua Naisten talo -projektiin lahjoittamalla: IBAN FI32 8000 1570 7681 36. Viite: 241843. Lue lisää: https://www.facebook.com/naistentaloNairobiin

Lydia Nyambura
•    aloitti 2001 World Vision -vapaaehtoisena kummiustiimissä
•    ohjelmakoordinaattorina Kenian World Visionissa vuodesta 2003
•    vastaa toimeentuloon ja taloudelliseen kehitykseen liittyvistä ohjelmista ja hankkeista sekä toimii yhteyshenkilönä Naisten talo -projektissa
•    kaksi tytärtä: Deborah Mungai ja Favour Mungai
•    asuu Nairobissa lastensa kanssa

Naisten talo -projekti
•    sijainti: Korokochon slummissa Nairobissa, Keniassa
•    päätoiminnot: Naisten talon rakentaminen ja varustaminen
•    suorat edunsaajat: 50 nuorta hiv-positiivista äitiä lapsineen sekä sadat slummissa asuvat 10–18 vuotiaat nuoret ja orvot

kuvat: Katri Kurisjärvi, Minna Annola
teksti: Anna Pollari