Kannoista versoo uusi metsä

Kannoista versoo uusi metsä

Kanto- ja juurivesoja hyödyntävä edullinen ja nopea metsitysmenetelmä, jota Suomen World Vision käyttää, sai tänä vuonna YK-palkinnon.

Monessa kehitysmaassa puiden liiallinen kaataminen johtaa aavikoitumiseen ja maaperän eroosioon. Uusia puuntaimia on kallista hankkia ja istutuksen jälkeen ne vaativat hoitoa ja kastelua. Kuivuuskaudet vaikeuttavat metsittämistä.  

Metsityksessä hyödynnetäänkin nyt menetelmää, joka on osoittautunut menestykselliseksi myös Ugandan ja Kenian työssämme. YK palkitsi Australian World Visionin jalostaman menetelmän viime keväänä Land for Life -palkinnolla.

Täysin kuivastakin maastosta nousee usein kanto- ja juurivesoja, joita hyödynnetään eläinten ruuaksi tai polttopuuksi. Jos vesat karsitaan siten, että vahvimmat ja suorimmat jätetään kasvamaan ja karsimista suoritetaan säännöllisesti, kannosta tai juuresta saadaan nopeasti uusi elinvoimainen puu.

Kanto- ja juurivesoja hyödyntämällä metsittäminen on edullista ja nopeaa eikä vaadi suuria investointeja toisin kuin taimien istuttaminen. Suomen World Vision kouluttaa menetelmän käyttöön Ugandan Kirewassa. Alueelle on saatu kasvamaan jo 3500 uutta puuta. Kantojen hyödyntäminen on aloitettu myös Kenian Mogotiossa.

Metsitysmenetelmä on ollut jo käytössä useissa maissa. Esimerkiksi Nigerissä, yhdessä maailman köyhimmistä maista, on kasvatettu 20 vuoden aikana jo 5 miljoonaa hehtaaria uutta metsää. Jokainen uusi puu estää maaperää köyhtymästä ja vähentää aavikoitumista.

Lisätietoja: Saara Nokelainen, ohjelmakoordinaattori, puh. 096 818 3071