Katulapset perustivat bändin

Ugandalaisesta Busian kaupungista löytyy lapsia ja nuoria, jotka ovat eläneet lähes koko elämänsä kaduilla. Köyhissä perheissä ruuan, tilan ja hoivan puute aiheuttaa epätoivoisia ratkaisuja lapset karkaavat tai heidät yksinkertaisesti hylätään. Suomen World Vision tukee kaupungissa toimivan katulapsikeskuksen toimintaa ja erityisesti katulasten perustamaa orkesteria.

Orkesterissa soittaminen on lapsille ja nuorille tärkeä juttu. He saavat mielekästä, mukavaa tekemistä ja onnistumisen elämyksiä. Suomalaisten lahjoitusten avulla lapsille on hankittu soittimia ja esiintymisasuja. Orkesterin soitonopettajiksi palkatut nuoret ovat ovat paikallisia muusikoita, jotka ymmärtävät bändiläisten arkea.

Katulapsille keskus on koti. Nukkumapaikan lisäksi he saavat siellä ruokaa ja puhdasta vettä. Keskuksen työntekijät kiertelevät kaupungissa ja rohkaisevat katulapsia ja -nuoria mukaan toimintaan.

Tavalliseen arkeen ja koulunkäyntiin sopeutuminen vie aikaa. Osa katulapsista on käyttänyt huumeita ja varastanut saadakseen ruokaa. Keskus kouluttaa nuoria esimerkiksi leipureiksi, jolloin he voivat tienata rahaa myymällä leipää. Myös orkesteri saa tuloja soittokeikoistaan.

Nuorimmat pojat päättivät perustaa akrobatiaryhmän, joka esiintyy usein orkesterin kanssa. He ovat kehitelleet ja harjoitelleet temppuja aivan itse.

Osa poikien tempuista on päätä huimaavia. Nostot ja hurjat voltit saavat katsojat haukkomaan henkeään. Pojille akrobatia on riemastuttava harrastus ja keino tienata hieman taskurahaa.

Teksti: Paula Pihlava

Kuvat: Suomen World Vision