Yhteistyössä lukuelämyksiä lapsille Perussa

Muotialan yritys Halonen ja Suomen World Vision keräävät kesä-heinäkuun 2013 aikana varoja Perun Andeille. Jokaisesta Halosen myymälöissä myydystä Tee Library -paidasta lahjoitetaan kaksi euroa lasten lukutaidon parantamiseen syrjäisissä vuoristokylissä.

Perulaisille 6–11-vuotiaille koululaisille lahjoitetaan sekä klassisia että paikallisia kertomuksia sisältäviä satukirjoja ja vanhempia kannustetaan tukemaan lasten lukuharrastusta.

PISA-tutkimusohjelman mukaan perulaisten lasten lukutaito ja luetun ymmärtäminen on hyvin heikkoa. Lukemisen kulttuuria tarvitaan, sillä se parantaa oppimistuloksia.

– Lukutaito kehittyy, ja samalla kirjat avaavat lapsille aivan uusia maailmoja. Sadut ja tarinat tuovat iloa ja antavat ajattelemisen aihetta, toteaa Suomen World Visionin varainhankintajohtaja Päivi Lindroos.

Lapset lukevat kehitysmaissa usein vain läksykirjoja tai kopionippuja, ja köyhillä perheillä on harvoin varaa omiin kirjoihin. Perun Andeilla iso osa vanhemmista ei osaa lukea, ja tuki lasten koulunkäynnille saattaa olla vähäistä. Lasten esi- ja peruskoulutuksen edistäminen on keskeinen tavoite World Visionin toiminnassa Perussa.