Matkalla mestareiksi

Näillä tytöillä on aihetta hymyyn, sillä he ovat saavuttaneet jotain, mihin monilla muilla intialaisilla tytöillä ei ole mahdollisuutta. Priya ja Pallavi voittivat molemmat kultaa kansainvälisissä karaten mestaruuskisoissa. 

Priyan ja Pallavin lisäksi neljä muuta intialaista tyttöä sijoittui toiseksi ja kolmanneksi Delhissä pidetyissä kisoissa. Saavutus on tytöille askel lähemmäs tulevaisuuden tavoitteita.

– Haluan kilpailla ja harrastaa urheilua, mutta myös opiskella insinööriksi. Olen valmis tekemään ahkerasti töitä unelmieni eteen, Alisha sanoo.     

– Karate on minulle tärkeä harrastus. Haluan myös opiskella toimittajaksi, Priya toteaa.     

Tytöt asuvat Hatma Bastissa, joka on yksi Ranchin kaupungin slummeista Itä-Intiassa. Alueen perheet ovat köyhiä, ja vanhemmat tienaavat juuri sen verran, että perheillä on varaa ruokaan.

World Vision on toiminut Hatma Bastin alueella kaksi vuotta. Se aloitti karatetuntien järjestämisen viime vuonna ja niihin osallistuu noin 30 tyttöä.

– Keskustelimme tyttöjen ja naisten turvallisuudesta ja ehdotimme paikallisille tytöille itsepuolustustaitojen opettelua. He innostuivat ajatuksesta, ja päätimme aloittaa karatetunnit, Ranchin alueen ohjelmapäällikkö Rekha Xalxo kertoo.

World Vision tuki tyttöjen kisamatkaa Delhiin. Tulevaisuudessa on tarkoitus järjestää karatetunteja myös muissa alueen slummeissa.

Tasa-arvo kaukainen haave Intiassa

Intialaiset tytöt naitetaan usein nuorina ja he keskeyttävät opintonsa aiemmin kuin pojat. Vakava ongelma on myös tyttöjen ja naisten kohtaama väkivalta sekä raiskaukset, joita vastaan maassa on järjestetty kevään aikana useita suurmielenosoituksia.

Seksi ja lisääntymisterveysasiat ovat Intiassa tabu, mikä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä sukupuolten välillä. Toinen syy epätasa-arvoon on perinne suosia poikalapsia. Intialaisia naisia on lähes 40 miljoonaa vähemmän kuin intialaisia miehiä.

– Voisi olettaa, että tilanne olisi parantunut modernisoituvassa Intiassa, missä koulutustaso nousee. Asia on kuitenkin päinvastoin. Tyttöjen osuus väestöstä on jatkanut laskuaan ja luku on ollut näin alhainen viimeksi vuonna 1947, ohjelmakoordinaattori Heidi Heikkinen kertoo.

World Vision tukee kyliin ja slummeihin perustettavia lastensuojeluyksikköjä sekä järjestää ihmisoikeus- ja terveyskoulutuksia. Naisille järjestetään ammattikoulutusta ja heitä tuetaan yksityisyrittämisessä. Lapsille ja nuorille on perustettu kerhoja, joissa heille kerrotaan esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

– Käsitys naisten ja tyttöjen alemmasta ihmisarvosta on niin syvään juurtunut, että sen muuttaminen vie aikaa. Muutos vaatii pitkäjänteistä työtä päättäjiltä, viranomaisilta ja järjestöiltä, Heikkinen muistuttaa.

Toimittanut: Paula Pihlava