"Helppo tapa olla osa tärkeää työtä"

Satu Tuomisto (vas.) yhdessä kummikoordinaattori Satu Hiltusen kanssa Maailma kylässä -festivaaleilla. 

Vapaaehtoistoiminta on yksi tapa auttaa ja tehdä kehitysyhteistyötä. Satu Tuomisto on ollut Suomen World Visionin vapaaehtoisena reilut 1,5 vuotta.

– Vapaaehtoistoiminta oli pitkäaikainen haaveeni. Tässä pääsee tutustumaan järjestön toimintaan sisältäpäin ja näkemään konkreettisesti, miten kehitysyhteistyötä tehdään, Tuomisto sanoo.

Kehitysmaat sekä järjestötoiminta kiinnostavat häntä, ja vapaaehtoistoiminnassa maista ja niiden kulttuureista pääsee oppimaan enemmän. World Vision tuli Tuomistolle tutuksi eettisten lahjojen Lahjaksi lehmä -kaupan kautta.

Suomen Word Vision oli mukana viime viikonloppuna järjestetyillä Maailma kylässä -festivaaleilla. Satu Tuomisto oli toista kertaa mukana tapahtumassa vapaaehtoisena kertomassa järjestön toiminnasta.

– Täällä on mukava tunnelma, ja paljon ihmisiä on käynyt tutustumassa sekä osallistumassa esimerkiksi arvontaan, Tuomisto ehti kertomaan festivaalien lomassa.

Kummina pääsee seuraamaan lasten kehitystä

Tuomiston kiinnostus kehitysmaihin syntyi matkustaessa.

– Tein 2000-luvun alussa matkan Aasian. Kävin Nepalissa, mistä matkustin Intiaan. Kun näki todellisuudessa, millaista siellä oli, tuli halu auttaa. Silloin minulle heräsi ajatus kummiudesta, Tuomisto muistelee.

Hänellä on kaksi Suomen World Visionin kautta saatua kummityttöä. Perulainen Leticia ja srilankalainen Dilum ovat molemmat 10-vuotiaita.

– Kummipostia on ihana saada ja on hienoa seurata, miten he oppivat uusia asioita koulussa. Itse lähetän heille kortteja ja esimerkiksi erilaisia piirustusvälineitä syntymäpäivinä. Toiveenani olisi päästä jossain vaiheessa kummimatkalle tapaamaan heitä.

Vapaaehtoisena Tuomisto on tavannut paljon uusia ja samanhenkisiä ihmisiä. Myös muiden kummien kanssa on ollut mukava jutella ja vaihtaa kokemuksia.

Tuomisto on mukana auttamassa niin usein, kun ehtii ja vapaaehtoisia tarvitaan. Hänen mukaansa toimintaan on helppo osallistua työn ohessa. 

– Minulle tämä on helppo ja luonteva tapa olla mukana järjestön toiminnassa, Tuomisto toteaa ja houkuttelee myös muita ihmisiä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Teksti: Paula Pihlava