Toimittajat ilman rajoja World Visionin vieraana

Toimittajien sananvapautta tukeva kansainvälinen Reporters Without Borders  -järjestö on saamassa alaosaston Suomeen.  Toimittajat ilman rajoja järjesti ensimmäisen kokouksensa Suomen World Visionin tiloissa. Tavoitteena on saada vähintään 50 jäsentä syksyyn mennessä.

Toimittajat ilman rajoja -alaosaston tarkoituksena on tukea apua tarvitsevia toimittajia ja edistää yhteistyötä naapurimaiden kuten Ruotsin ja Viron kanssa.

– ­Töiden teko ulkomailla on yhä haasteellisempaa, ja toimittajat joutuvat usein vaarallisiin tilanteisiin. Tällöin on tärkeää, että on järjestö, jolta voi pyytää apua, alaosaston puheenjohtaja Christian Sundgren kertoo.

Suomi on ensimmäisellä sijalla kansainvälisessä listassa, joka vertailee maiden lehdistönvapautta. Siitä huolimatta Sundgren painottaa, että tilanne voisi olla vieläkin parempi.

– Suomeen tarvitaan alaosasto, jotta lehdistönvapaudesta keskusteltaisiin enemmän. Meillä on paljon kytköksiä eri medioiden välillä. Miten se vaikuttaa tiedottamiseen sekä journalismiin, vaatii kriittisempää tarkastelua.

Suomen World Visionille oli ilo tukea alaosaston perustamiskokousta tarjoamalla tilat, sillä molemmilla järjestöillä on yhdenmukaisia arvoja ja tavoitteita.

– World Vision toimii monissa hauraissa valtioissa, joissa sananvapaus on estetty.  Sananvapaus kuuluu myös lapsille, ja siksi rohkaisemme kehitysyhteistyössämme lapsia ja nuoria ilmaisemaan itseään vapaasti. Esimerkiksi Kolumbiassa tuemme lasten ja nuorten omaa radiokanavaa, kertoo Suomen World Visionin viestintäjohtaja Unna Lehtipuu.

Teksti ja kuva: Paula Pihlava