Vammainen nuori elää täyttä elämää Intiassa

Parikymppinen poika istuu kavereidensa keskellä Babulwadin temppelin pihalla Intian maaseudulla. Nuoret vitsailevat kädet toistensa olalla ja nauttivat temppelin suomasta varjosta kuumana päivänä.

Ensisilmäyksellä Santosh näyttää vain nuorukaiselta muiden joukossa. Ero kuitenkin löytyy: kavereistaan poiketen hän ei pysty kävelemään. 2-vuotiaana sairastettu polio on vammauttanut molemmat jalat.

-Vanhemmat veivät monelle lääkärille, mutta minua ei voitu täysin parantaa, Santosh muistelee.

Nuorukainen pohtii vastauksiaan pitkään ja vastaa välillä myös muutamalla sanalla englanniksi.

Santosh on pienestä asti tottunut kulkemaan veljensä selässä. Suomen World Vision tuki poikaa lahjoittamalla erikoisvalmisteisen kolmipyörän, jolla hän pystyy nykyään kulkemaan itse.

-En ole joka hetki riippuvainen muista, se tekee ihmisen onnelliseksi, hän sanoo.

Vammaisuus ei ole rangaistus

Se, että Santosh on kouluttautunut ja hengailee ulkona osana tiivistä kaveriporukkaa, kertoo isosta asennemuutoksesta hänen kotiseudullaan Ambegaonissa, Länsi-Intiassa.  

Alueella 90-luvun lopulta asti toiminut World Vision on rohkaissut ihmisiä ottamaan vammaiset huomioon tasa-arvoisina yhteisön jäseninä. Muutos on vaatinut pitkäjänteistä työtä ja vanhojen uskomusten häivyttämistä. Tänään vammaisuutta ei enää pidetä rangaistuksena menneistä teoista, eikä häpeänä, joka täytyy piilottaa muilta.

Ambegaonissa polio on ollut selkeästi suurin vammaisuuden aiheuttaja. Tänä päivänä kaikki lapset rokotetaan poliota vastaan, joten tautia ei enää juurikaan esiinny.

Vammaisten oikeudet keskiössä

Vammaisten oikeudet ovat keskeinen teema World Visionin tekemässä kehitysyhteistyössä eri puolilla maailmaa. Tavoitteena on vammaisten ihmisten voimaantuminen ja tasa-arvoinen asema kyläyhteisöissä.

Intiassa ihmisiä ohjataan rekisteröitymään valtion ylläpitämään vammaisrekisteriin, mikä takaa vammaisille lapsille ja aikuisille lain säätämiä etuuksia ja palveluja. Lisäksi tuetaan vammaisten lasten ja nuorten koulunkäyntiä.

Haave omasta koulusta

Santosh on valmistunut tietokonekurssilta, joka järjestettiin läheisessä Godegaonin kylässä. Nyt hän etsii töitä. Jonkinlainen toimistotyö kiinnostaisi ensialkuun, mutta suurin haave on toinen: hän haluaa perustaa kotiseudulleen koulun, joka ottaisi huomioon vammaiset ja erityistarpeiset lapset.

-Olen jotenkin vain varma, että tämä myös toteutuu. Haluan auttaa itseni kaltaisia ihmisiä, jotta he saisivat paremman elämän.

-Haluan myös matkustaa ja nähdä paikkoja, mutta vanhaksi tahdon elää kotikylässäni, sillä täällä on rakkautta, Santosh sanoo vakavana.

Tänään 3.12. vietetään kansainvälistä vammaisten päivää.


teksti: Anna Pollari
kuva: Minna Annola