Pakolaislasten ikävä: ”Kaikki kiva jäi Syyriaan”

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Saukko vieraili viime viikolla Libanonissa. Syyriasta paenneet tytöt  Nagham, 9, ja Tahgrid, 11, eivät hevillä unohdu mielestä.

Tahgrid ja Nagham pakenivat perheensä kanssa Syyriasta Libanoniin.

Syyrialaistytöt Nagham, 9, ja Tahgrid, 11, ovat olleet neljä kuukautta pakolaisina Libanonissa, Bekaan laaksossa. Sotaa pakeni tyttöjen kanssa koko 18-henkinen perhe, johon kuuluu kolme sukupolvea. Homsin kaupungissa sijainnut perheen kotitalo pommitettiin maan tasalle.

Nyt tyttöjen päivät menevät vain leikkiessä, sillä kouluun ei pääse. Libanonilaiseen kouluun ei noin vain mennä, sillä siellä pitäisi osata opiskella myös englannin kielellä. Tytöillä on yksi koulukirja, arabian kirja, josta he opiskelevat kieltä. Tytöt kertovat arjestaan hymyillen, vaikka moni asia painaakin mieltä.

– Tytöt sanoivat olevansa surullisia, koska he eivät ole saaneet uusia kavereita. Kaikki kiva on kuulemma jäänyt Syyriaan, Tiina Saukko kertoo.

Hän pääsi käymään myös Naghamin ja Tahgridin uudessa kodissa. Se paljastui pressuteltaksi, joka oli jaettu neljäksi huoneeksi. Peittoja ei ollut, mutta onneksi edes kamiina oli saatu pystytettyä teltan keskelle.

– Libanonin talvi voi olla kylmä ja luminen. Pelottaa ajatella, miten he pärjäävät. Heidän telttansa oli pieni, noin 7 metriä kertaa 3 metriä. Sen materiaalina oli muovilla ja pahvilla vuorattu raakalauta, Saukko kuvailee.

 

Tilanne vaikeutuu

 

Toistaiseksi Libanonilaiset ovat suhtautuneet pakolaisiin ymmärtäväisesti. Vieraanvaraisuus hämmästytti myös Tiina Saukkoa.

­–  Eräs lastenkerhon ohjaaja sanoi, että hän on surullinen, kun ei voi tehdä enempää. Hänen mukaansa syyrialaiset eivät ole libanonilaisille vain naapureita vaan kuin perheenjäseniä.

Saukko arvioi, että pakolaistilanteesta tulee väistämättä vaikea haaste libanonilaisille.

– Pakolaisia tulee koko ajan lisää. Toistaiseksi heidät on saatu sovitettua muuhun asutukseen. Syyrialaisten asuttamia pakolaisleirejä ei vielä ole. Päätös pakolaisleirien perustamisesta on poliittisesti vaikea, koska mm. palestiinalaisleirit ovat olleet Libanonissa jo 60 vuotta. Libanonin kestokyky pakolaistulvan edessä alkaa olla äärimmillään.

Tiina Saukko tapasi Libanonissa myös palestiinalaislapsia vieraillessaan
World Visionin lastenkerhossa.


World Vision auttaa

Libanoniin paenneita syyrialaispakolaisia on rekisteröity noin 120 000, ja määrän ennustetaan kasvavan nopeaa tahtia. Epävirallisten arvioiden mukaan heitä on noin 200 000. Tämän lisäksi Libanonissa on jo ennestään puoli miljoonaa palestiinalaista, joista suurin osa asuu pakolaisleireissä.

Libanonin World Vision on toimittanut pakolaisalueille ruokakuponkeja, kamiinoita, vilttejä ja hygieniatuotteita. Lapsia järjestö auttaa järjestämällä opetusta ja kerhotoimintaa sekä tarjoamalla erilaisia terapiavaihtoehtoja. World Vision varautuu pakolaismäärän kasvuun vähintäänkin tuplaamalla antamansa avun.

Teksti: Tiina Lappalainen

Haluatko auttaa: lahjoita.worldvision.fi/lahjoituskohteet/Kuukausilahjoitus/