Vesi virtaa kestävästi KeniassaKun Suomen World Vision käynnisti työnsä Meibekissä, tavoitteena oli rakentaa 42 kilometrin vesiputkiverkosto kuivan laakson poikki. Nyt kasassa on 127 kilometriä, ja lisää pituutta tulee. Vesiverkosto on paikallisten käsissä, työllistää useita henkilöitä ja hyödyttää jo 35 000 ihmistä.

World Visionin työ kuivuudesta kärsivässä North Rift -läänissä Keniassa alkoi vuonna 2004. Suunnitelmissa oli rakentaa maratonjuoksun mittainen vesiputkisto. Alkuperäinen kilometritavoite on kolminkertaistunut, koska paikalliset ovat vapaaehtoisvoimin rehkineet asian parissa ja koska heidän muodostamansa osuuskunta on onnistunut keräämään vedenkäyttömaksuja.

Myös suomalaiset kuluttajat ovat tukeneet vesiprojektia ostamalla Lahjaksi lehmä -lahjakaupasta ystävilleen lahjaksi eettisiä Vesiputki-lahjoja. Ne ovat Suomessa aineettomia, mutta Keniassa todellisia putkenpätkiä. Putkilahja on ollut lahjaksilehma.fi:n kestosuosikki.

Simon johtaa ilolla

Vedenkäyttömaksuja kertyy tällä hetkellä 215 taloudesta yhteensä noin 500 euroa kuukaudessa. Summalla osuuskunta kykenee ostamaan hissukseen lisää vesimittareita, putkia sivulinjoja varten sekä palkkaamaan henkilökuntaa huoltamaan verkostoa ja keräämään käyttömaksuja. Tavoitteena meibekiläisillä on saada käyttöön 500 vesimittaria maaliskuuhun 2013 mennessä.

Syyskuusta alkaen vesiverkoston hyödyntämistä, kunnostamista ja rakentamista on koordinoinut osuuskunnan palkkaamana Simon K. Cheruiyot. Liiketaloutta opiskellut 24-vuotias on hyvin tyytyväinen työhönsä.    

– Yhteistyö osuuskunnan ja paikallisten kanssa toimii hienosti. Yhteisen työmme tuloksena näen kasvua ja edistystä, ja on paljon toivoa, että voimme tulevaisuudessa saavuttaa vieläkin enemmän, Simon iloitsee.

Kenian maaseudulla palkat eivät ole korkeat. Osuuskunta on työllistänyt 500 euron tuotolla Simonin lisäksi kolme putkimiestä, yhden korjausapumies–moottoripyöräkuskin ja yhdeksän muuta henkilöä, jotka auttavat vedenjakelussa alueen lukuisissa kylissä. Moottoripyörän osuuskunta hankki vuonna 2011 helpottamaan liikkumista huoltotöissä.

Osuuskunta laskee, että vesiputkisto hyödyttää tällä hetkellä 15 000 lasta, 20 138 aikuista ja peräti 40 060 tuotantoeläintä.

Elämä ei ole kuin ennen

Kaikille avoimista veden jakelupisteistä, joita on noin puolen kilometrin välein, voi kuka vain ottaa ilmaiseksi vettä. Parantunut vedensaanti on todella muuttanut meibekiläisten elämää. Simonin sanoin:

– Vesiprojekti on aikaansaanut positiivisia muutoksia perheiden elämässä. Joillakin on omia pikku puutarhoja, joita ei ennen ollut lainkaan. Oman viljelyn myötä säästyy ruokarahaa. Toiset taas ovat saaneet lehmiensä maidontuotannon nousemaan veden ansiosta.

– Huomattava muutos näkyy lasten oppimisympäristössä. Heille ei tule poissaoloja koulusta vedenhaun takia, eikä lapsilla nykyään juurikaan ole likaisesta jokivedestä johtuvia tauteja, toisin kuin minun lapsuudessani, Simon kertoo.

World Vision on tukenut Meibekin vesihanketta lahjoittamalla putkia sekä kustantamalla insinöörin valvomaan rakennustöitä ja ratkomaan paineella toimivan vesiverkoston teknisiä ongelmia. Paikallisten osuus hankkeessa on kuitenkin huomattava. Alueen asukkaat, niin miehet kuin naisetkin, ovat käsin lapioineet putket maahan.

– Tarvitsemme yhä paljon tukea, sillä verkoston päälinjaa pitää kasvattaa kuusi kilometriä Kaptikista Muguetiin, ja lisäksi vesiputkia tarvitaan lukuisiin sivujakelulinjoihin, Simon  toteaa.

Lahjaksi lehmä -lahjakaupan klassikkolahja on siis yhä ajankohtainen; sille on todellista käyttöä. Kuuden kilometrin matkalle mahtuu 6 000 metrin mittaista vesiputken pätkää. Lahjaksi lehmä -lahjakaupassa yksi metri maksaa 18 euroa. Ei hullumpi lahjaidea vaikka isälle.

Teksti: Tanja Railo