Tanssahdellen kouluun

Haitilaislapset juhlivat uuden koulun valmistumista tanssimalla koulunsa pihalla. Heille koulun aloittaminen on lahja, jonka avulla elämä maanjäristyksen jälkeen alkaa pikku hiljaa palata raiteilleen.

Vajaat kaksi vuotta sitten maanjäristys teki tuhojaan haitilaisessa Corailin kaupungissa. Elämä pysähtyi kuin seinään. Ihmiset joutuivat kaduille, kun lähes kaikki tuhoutui. Aikuiset eivät enää käyneet töissä, eivätkä lapset koulussa. Kaikki aika meni hengissä selviämiseen; löydänkö teltan pääni päälle, mistä saan päivän ruuan.

Kahdessa vuodessa moni asia on mennyt eteenpäin. Teltat ovat vaihtuneet pysyvämmiksi suojiksi, ja kaduille on ilmestynyt uusia pikkuliikkeitä. Corailissa asuville lapsille tärkeintä on ollut uuden koulun valmistuminen. World Visionin ja paikallisen hallinnon yhteishankkeen ansiosta 680 köyhistä oloista tulevaa lasta pääsee taas opintielle. Kaupungin kouluista 80 prosenttia on yksityiskouluja, mutta niihin köyhillä perheillä ei ole varaa.

– Monet lapset eivät ole käyneet päivääkään koulua maanjäristyksen eli tammikuun 12. päivän jälkeen. World Visionin rakentama koulu on korvaamaton lahja näille lapsille. Aikaisemmin lapset notkuivat  kaduilla tekemättä mitään. Olimme vaarassa menettää kokonaisen sukupolven, koulun johtaja Pierre Sanon kertoo.

Yksi koulun pihalla tanssivista lapsista on 12-vuotias tyttö Georgeline. Hän on innoissaan koulunkäynnistä.

– Tänään oli matematiikkaa, lukemista, kielioppia ja ranskaa. Koulunkäynti on hauskinta mitä tiedän. Koulussa minulla on paljon ystäviä, mutta koulupäivän jälkeen olen enimmäkseen yksikseni. Ennen maanjäristystä minulla oli paljon ystäviä myös kotikadullani, Georgeline kertoo.

Hän aikoo edetä opinnoissaan pitkälle. Haaveissa siintää yliopisto.

– Haluaisin opettajaksi tai sitten sairaanhoitajaksi. Unelmanani on tehdä työtä, jossa voin auttaa muita ihmisiä.

Teksti:  Meg Sattler/Tiina Lappalainen
Kuva:  Mary Kate MacIsaac/Meg Sattler