Vammaiset lapset kokosivat voimansa Intiassa

Intian ensimmäinen osavaltiotasoinen vammaisten lasten neuvosto kokoontui elokuussa Bhopalissa. Aloite tapahtumaan tuli World Visionista.

Historiallinen tapahtuma toi kolmeksi päiväksi yhteen 90 vammaista lasta Madhya Pradeshin ja viereisen Chhattisgarhin osavaltioiden alueilta. Kokoontumisen tuloksena syntyi verkosto, jonka tavoitteena on viedä vammaisten lasten asioita valtiotason päättäjien tietoon.

– Perinteisesti verkostot ovat keskittyneet aikuisten asioihin. Ensimmäistä kertaa verkostoja rakennetaan vammaisille lapsille, kertoo Intian World Visionin vammaisasioiden neuvonantaja Jacob Devabhaktula.

Vastaavia verkostoja on tarkoitus rakentaa myös muihin Intian osavaltioihin. Joulukuussa verkostot kokoontuvat Delhiin tapaamaan Intian hallituksen edustajia. Kansalaisjärjestöillä  on ollut merkittävä rooli vammaisten lasten verkostojen rakentamisessa.

– Voin ylpeänä kertoa, että aloite lähti World Visionista. Muut alan järjestöt ovat kiitelleet ajatusta ja ilmoittaneet, että osallistuvat mielellään verkostojen toiminnan organisoimiseen, Devabakhtula täsmentää. 

Lasten osallistumisoikeus on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Vaikka lähes kaikki maailman valtiot ovat ratifioineet sopimuksen, on osallistumismahdollisuuksia valitettavan vähän erityisesti vammaisilla lapsilla.

– Verkoston rakentaminen on huomionarvoinen avaus Intiassa, täydentää Suomen World Visionin Aasian aluepäällikkö Miikka Niskanen.

Teksti: Eveliina Viitanen

Kuva: World Vision Intia