Äidiltä lapselle periytyvä hiv jäämässä historiaan

Taistelu hi-virusta vastaan on ollut viime vuosina menestyksekästä. Kansainvälisessä AIDS 2012 -konferenssissa uskotaan, että sairaus voidaan pian hävittää maailmasta kokonaan.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 34 miljoonaa hiv-positiivista. Virusta kantavien tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin vielä vuosikymmen sitten; ajoissa hoitoon päässeiden elinajanodote voi olla lähes sama kuin terveillä ihmisillä. Läpimurroista huolimatta viime vuonna aidsiin liittyviin sairauksiin menehtyi 1,7 miljoonaa ihmistä ja uusia hiv-tartuntoja löydettiin 2,5 miljoonaa. Tartunnoista 330 000 todettiin lapsilla.

Hiv-epidemia on tullut tunnetuksi erityisesti köyhien ja keskituloisten maiden vitsauksena. Tilanne on muuttumassa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen lasten hiv-tartunnat ovat vähentyneet keskitulon ja matalan tulotason maissa keskimäärin lähes kolmanneksella. Viime vuoden puolella näiden valtioiden noin 1,5 miljoonasta hi-viruksen kanssa elävästä, raskaana olevasta naisesta yli puolet sai lääkitystä tartuttamisen ehkäisemiseksi.

Lapsi saa tartunnan yleensä synnytyksessä, rintaruokinnan välityksellä tai raskauden aikana. Hoitamaton hi-virus siirtyy äidiltä lapselle 15-45 prosentin todennäköisyydellä. Ajoissa annetulla oikealla hoidolla ja muilla toimenpiteillä todennäköisyys voidaan tiputtaa alle viiteen prosenttiin.

Tietoa tarvitaan

YK:n aids-ohjelman UNAIDSin mukaan parempien hoitojen ja eliajanodotteen pidentymisen myötä hiv-positiivisten määrä on kasvanut, mutta tartuntavauhti on hidastunut. UNAIDSin tuore raportti ennustaa, että lasten saamat tartunnat on kovalla työllä mahdollista eliminoida lähes täysin vuoteen 2015 mennessä.

Tässä työssä myös Suomen World Vision on aktiivisesti mukana. Yksi tärkeä tehtävä on hi-virukseen ja aidsiin liittyvän tiedon levittäminen. Sitä järjestö tekee muun muassa kehitysyhteistyökohteissaan Ugandassa ja Keniassa.

– Tehokkaiden ARV-lääkkeiden saatavuuden ansiosta tartunnat ovat maailmanlaajuisesti vähentyneet viidenneksellä vuodesta 1997, mutta Ugandassa yhä vain joka viides kansalainen on käynyt hiv-testissä. Ilman tietoa on vaikea toimia oikein, sanoo Suomen World Visionin Ugandan ohjelmakoordinaattori Saara Nokelainen.

– Tuemme kehitysyhteistyökohteissamme vertaisryhmien perustamista, rohkaisemme ihmisiä menemään testeihin ja käymme keskustelua paikallisviranomaisten kanssa palvelujen kehittämisestä, Nokelainen kertoo.

UNAIDSin mukaan hiv-tilanteen positiivinen muutos näkyy erityisen selkeästi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nuoret aloittavat seksin myöhemmin, heillä on vähemmän kumppaneita ja he suojautuvat paremmin. Tänään viimeistä päivää Washingtonissa kokoontuvat 25 000 hiv-alan ammattilaista, aktivistia ja poliitikkoa ovat viikon ajan pohtineet yhdessä keinoja hi-viruksen selättämiseksi.

– Vaikka se vielä pari vuotta sitten vaikutti mahdottomalta, on meillä nyt tarpeeksi tietoa, jotta voimme hävittää aidsin elinaikanamme, sanoo kansainvälisen aids-järjestön presidentti ja konferenssin puheenjohtaja Elly Katabira konferenssin tiedotteessa.

Teksti: Eveliina Viitanen
Kuva: Jon Warren / World Vision

Lisätietoa:
- UNAIDSin tuore raportti: Together We Will End AIDS
- AIDS 2012 -konferenssi 22.-27.7.2012, Washington DC, USA