Kidnapatusta lapsisotilaasta olympiaurheilijaksi

Lopez Lomong oli 6-vuotias, kun sotilaat repivät hänet äitinsä sylistä kesken jumalanpalveluksen pienessä afrikkalaisessa kylässä. Nyt 21 vuotta myöhemmin hän juoksee Yhdysvaltojen olympiajoukkueessa ja auttaa synnyinmaataan Etelä-Sudania yhdessä World Visionin kanssa.

Vuonna 2008 Yhdysvaltain kansalaisuuden saanut Lopez Lomong asuu ja urheilee Oregonin osavaltiossa ja osallistuu jo toistamiseen olympialaisiin urheilun mahtimaan edustajana. 5000 metrin juoksija ei kuitenkaan ole unohtanut juuriaan.

– Ajatukseni eivät koskaan ole kaukana niistä muista pojista ja tytöistä, jotka täysin syyttömästi jäivät ilman sitä huolettoman lapsuuden kokemusta, jonka pitäisi olla jokaisen lapsen oikeus. Siksi haluan edistää yritystä saada myönteistä muutosta Etelä-Sudaniin. Nuoret tarvitsevat toivoa, ja he ansaitsevat täyden elämän, hän sanoo.

Lomong on käynnistänyt yhdessä Yhdysvaltojen World Visionin kanssa varainkeruuprojektin nimeltä 4 South Sudan. Kerätyillä varoilla tehdään Etelä-Sudanissa pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä terveyden, ruokaturvan, vesikysymysten ja koulutuksen parissa. Hankkeessa ovat mukana myös Yhdysvaltojen olympiajoukkueen jäsenet Kara Goucher, Shalane Flanagan, Sanya Richards Ross ja Josh Cox – kaikki juoksijoita.

Juoksu hengen edestä

Sudanin verinen sisällissota päättyi vuonna 2005, ja vuosi sitten Etelä-Sudan itsenäistyi. Vuosikymmeniä kestäneen sodan aikana tuhannet lapset kokivat saman kohtalon kuin Lomong: heidän lapsuutensa riistettiin ja he joutuivat lapsisotilaiksi. Arviolta yhteensä 20 000 poikaa joutui eroon perheestään.  

Lomong oli onnekas. Hänen onnistui yhdessä kolmen muun pojan kanssa paeta sotilailta, jotka olivat kidnapanneet hänet perheeltään. Seurasi kolmen päivän juoksu turvaan pakolaisleirille Keniaan. Siellä hän eli 10 vuotta orpona ja valikoitui 3 800 lapsen joukkoon, jotka vuonna 2001 saivat oleskeluluvan Yhdysvaltoihin. Lopez Lomong adoptoitiin amerikkalaiseen perheeseen. Myöhemmin hän löysi kuolleeksi luulemansa biologiset vanhempansa, joita hän nykyään auttaa.

Nuoren maan tulevaisuus on täynnä haasteita: työttömyyttä, nälkää ja kahakointia Sudanin kanssa ja heimojen kesken. Pitkä sisällissota on jättänyt jälkeensä paljon arpia.

– Haasteista huolimatta Etelä-Sudan on valtio täynnä vahvoja ja hyviä ihmisiä. Uskon, että nuorella maalla on hieno tulevaisuus, sanoo Lopez Lomong.

Osviittaa siitä minkälainen tulevaisuus Lomongilla itsellään on edessään urheilijana saadaan keskiviikkona 8.8.2012, jolloin juostaan Lontoon olympialaisten miesten 5 000 metrin alkuerä. Jos hän on onnekas tälläkin kertaa, hänet nähdään finaalissa lauantai-iltana 11.8. Toivotaan parasta. 

Teksti: Tanja Railo
Kuvat: Andrea Dearborn Peer ja Tim Lawrence
 

Lisätietoa: http://lopezlomong.com/foundation/