Lapsimorsiamet – Sahelin kriisin näkymättömät uhrit

Pakko- ja lapsiavioliittojen määrä on Nigerissä maailman suurimpia. Tytöistä yli 37 prosenttia menee naimisiin alle 15-vuotiaana, jotkut jo seitsemänvuotiaana. Ruokakriisin myötä lapsimorsiamien määrän pelätään kasvavan.

Kuva: Ann Birch / World Vision

Halima,13, esittelee kuvaajalle hennalla maalattuja käsiään. Haliman ystävät ovat laittaneet hänen hiuksensa ja auttaneet häntä valmistautumaan hääpäivään. Haliman sulhanen on 25 vuotta tyttöä vanhempi, mutta Halimalle avioituminen 13-vuotiaana tuntuu luonnolliselta. Muutkin tytöt naitetaan nuorina, se kuuluu asiaan.

Länsi-Afrikassa sijaitseva autiomaasta savanneille levittäytyvä Niger on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Kolmasosa Sahelin ruokakriisistä kärsivistä yli 18 miljoonasta ihmisestä asuu Nigerissä.

– Edellisestä ruokakriisistä on vain kaksi vuotta aikaa, eivätkä alueen asukkaat ole vielä ehtineet toipua. Yhä useampi lapsen perusoikeus jää Sahelin kriisin myötä toteutumatta, sanoo Suomen World Visionin ohjelmakoordinaattori, lapsen oikeuksien asiantuntija Annette Gothóni.

Lapsille ruokakriisi merkitsee paitsi aliravitsemuksen ja sairauksien lisääntymistä, myös arjen rutiinien katkeamista. Nälkä ja rahan puute ajavat perheitä äärimmäisiin ratkaisuihin. Monien lasten koulunkäynti keskeytyy, kun vanhemmat lähettävät lapsensa töihin tienaamaan perheelle lisätuloja. Useat tyttölapset kokevat vielä suuremman elämänmuutoksen – pakkoavioliiton.

Lapsimorsian kaupan

Ruokakriisin myötä alaikäisten lapsivaimojen määrän pelätään kasvavan entisestään. Häiden jälkeen morsiamen perheelle jää yksi suu vähemmän ruokittavaksi, ja perhe saattaa myös saada hyvän korvauksen antaessaan tyttärensä naitettavaksi. Nigerin Teran alueen lastensuojelupäällikkö Fatima Soumana kertoo pelastaneensa jopa alle kymmenvuotiaita tyttöjä avioliitolta.

– Olin hiljattain rekisteröimässä erään lapsen syntymää oikeustalolla lapsen tädin kanssa, kun seitsemänvuotias tyttö tuli mukaamme. Kysyin tädiltä kuka tyttö oikein on. Tämä vastasi, että tyttö on hänen miniänsä. Tyttö oli myyty perheeseen ja naitettu perheen 20-vuotiaalle pojalle, Soumana kertoo.

Nigerissä tytöt saavat lain mukaan avioitua 15-vuotiaina. Pojilla ikäraja on kuusitoista. Silti nigeriläisistä tytöistä useampi kuin joka kolmas menee naimisiin ennen viidettätoista syntymäpäiväänsä.

Avioliitto voi olla terveysriski

Vaikka lasta ei jouduttaisi pakottamaan avioliittoon, loppuu lapsuus kuitenkin liian aikaisin. Avioliiton myötä tytöt jättävät useimmiten koulun kesken ja ryhtyvät perustamaan perhettä. Monet naimisissa olevat lapset vieraantuvat perheistään ja ympäröivästä yhteisöstä. Kouluttamattomilla tytöillä ei ole riittävästi tietoja ja taitoja itsestään tai lapsistaan huolehtimiseen, ja varhainen raskaus on sekä nuorille tytöille että vastasyntyneille lapsille merkittävä terveysriski.

Maailmassa menehtyy vuosittain noin  70 000 15-19-vuotiasta tyttöä raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Tutkimusten mukaan vastasyntyneellä, jonka äiti on alle 18-vuotias, on 60 prosenttia suurempi riski menehtyä ensimmäisen elinvuoden aikana kuin 19 vuotta täyttäneiden äitien lapsilla.

Teksti: Eveliina Viitanen

TAUSTAA

World Vision auttaa Sahelin ruokakriisistä kärsiviä lapsia ja lapsiperheitä myös Nigerissä. Hätäavun lisäksi järjestö pyrkii parantamaan pysyvästi alueen lasten elinoloja. Kansainvälisellä World Visionilla on käynnissä pitkäaikaisia aluekehitys- ja erityisohjelmia ruokakriisistä eniten kärsivillä alueilla Nigerissä, Mauritaniassa, Malissa, Chadissa ja Senegalissa.