Lamppu voi muuttaa lapsen elämän

Afrikan energiavarat ovat valtavat, mutta silti noin 72 prosenttia Saharan eteläpuolella asuvista afrikkalaisista on vailla sähköä. Suomen World Vision oli mukana 3. toukokuuta Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, jossa pohdittiin, miten Afrikan energiavarat saataisiin käyttöön kestävää kehitystä palvelevasti

Suomen World Visionin, Shalin Suomi ry:n ja Helsinki African Film Festivalin järjestämään energia -aiheiseen tilaisuuteen oli kutsuttu kattava joukko alan asiantuntijoita. Siellä kuultiin ulkoministeriön energianeuvonantaja Anu Hassista, tutkija  Leila Costellea, projektikoordinaattori Melissa Plathia (UniPID), Lumivio Oy:n toimitusjohtaja Rasmus Lampenia, Suomi-Ghana kauppakamarin perustajajäsen Sarah Laaru Mwaawaarua ja kehitysmaaopin koordinaattori Eija Laitista. Tilaisuuden juonsi MTV3:n toimittaja Tuomas Forssell.

Suomen World Visionin ohjelmakoordinaattori Saara Nokelainen toi keskusteluun käytännön esimerkin Ugandasta, jonka 33 miljoonaisesta väestöstä 50 prosenttia on alle 15-vuotiaita lapsia.

– Vain noin yhdeksällä prosentilla kotitalouksista on pääsy sähköverkkoon. Tämän lisäksi on arvioitu, että ugandalaisten kotitalouksien energiantarve tulee tuplaantumaan vuoteen 2025 mennessä. Ongelman ratkaisemiseksi uusiutuvien energianlähteiden käyttöönottoa pitäisi lisätä merkittävästi.

Nokelainen esitteli tilaisuudessa kotitalouksien biokaasulaitoksen, joka tuottaa energiaa lehmän lannasta. Näiden laitosten avulla ovat ensimmäiset World Visionin hankealueella asuvat perheet alkaneet saada kestävämpiä energiavaroja.  Ugandassa tutkitaan ja tehostetaan nyt biokaasun hyödyntämistä kotitalouksissa.

– Tämä on esimerkki yksinkertaisesta ratkaisusta, jonka vaikutukset ovat suuria. Lasten elämä muuttuu merkittävästi, kun kotiin saadaan lamppu, ja lapset pystyvät tekemään läksyjä vielä pimeän tulon jälkeen. Heidän ei myöskään tarvitse enää tehdä päivittäin pitkiä polttopuiden hakumatkoja, Nokelainen kertoi.

Aurinkoenergiaa on valtavasti

Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan vielä lisää tutkimusta, yhteistyötä ja tahtoa ennen kuin Afrikan valtavaa uusiutuvan energian potentiaalia voidaan käyttää ratkaisuna energianpuuteongelmaan.

– Tietoa ja taitoa löytyy jo melko paljon, mutta todellista tahtoa Afrikan energiaongelmien ratkaisemiseksi uupuu monilta alan yrityksiltä. Myös kehitysmaille on annettava lisää vastuuta. Ovatko he itse valmiita energiahaasteisiin, ulkoministeriön neuvonantaja Anu Hassinen kysyi.

Tutkija Leila Costellen mukaan niin Afrikan kuin koko muun maailman energiaongelmat olisivat ratkaistavissa, jos Afrikan huikeat energiavarat saataisiin tehokkaasti hyötykäyttöön.

– Afrikan autiomaat saavat kuudessa tunnissa enemmän aurinkoenergiaa kuin ihmiskunta kuluttaa vuodessa. Tekniikka on jo nyt valmista siihen, että afrikkalaista lämpöenergiaa kuljetettaisiin Marokosta Italian kautta Eurooppaan. Taloudelliset, poliittiset ja lailliset säädökset on vain saatava sitä ennen kuntoon.

Toimitusjohtaja Rasmus Lampen elektronikkayhtiö Lumiviosta kertoi, että Afrikan markkinoille ei voi noin vain marssia, vaikka taskussa olisi loistavia ideoita energiapulan poistamiseksi.

– Jo rahoitus on aikamoinen viidakko. Tuotteet eivät saa olla kalliita. Paikallisilla pitää olla niihin varaa. Afrikassa näkee usein erilaisia aurinkoenergian käyttöönottoon valjastettuja tuotteita. Useimmiten ne on väärin asennettu tai niiden laatu ei riitä paikallisiin olosuhteisiin.

Ghanalaisasiantuntija Sarah Laaru Mwaawaaru toi myönteisiä uutisia kotimaastaan.

– Ghanassa sähkönjakelun piirissä on 77 % väestöstä. Uusiutuvan energian mahdollisuudet ovat merkittävät, sillä vain yksi prosentti  potentiaalista on käytössä. Paikallista tietotaitoa on kuitenkin jo valmiina, ja olemme halukkaita auttamaan yrityksiä löytämään Afrikan markkinat.

Teksti: Tiina Lappalainen