Perulaisrouva näkee nyt alpakkansa

Suomen World Visionin huhtikuinen näönhuoltomatka Peruun tuli suureen tarpeeseen. Viikon aikana tarkastettiin 1 250 ihmisen silmien terveys. Silmälasien tarve lasten keskuudessa oli melkoinen.

Kun World Vision yhteistyökumppaneineen saapui Perun Pitumarcaan, säpinä alkoi heti aamusta. Ihmisiä oli kertynyt jonoksi asti odottamaan optikoita.

– Eräs rouva sai lasit nähdäkseen paremmin omat alpakkansa, ja yksi mies taas kertoi näkönsä huononevan aina, kun hän ajaa partansa, Suomen World Visionin Latinalaisen Amerikan ohjelmapäällikkö Katri Kaitainen kertoo.

Juana Pocco Arqque, 54, saapui tarkastukseen miehensä kanssa. Pariskunnalla on yhdeksän lasta. Juana joutui kuusi vuotta sitten pyörätuoliin. Hänen ongelmansa on todennäköisesti neurologinen. Lihaksissa ja kehossa ei ole enää voimaa, joten hän ei voi osallistua kodin askareisiin. Juana ei pääse lääkäriin, sillä perhe on köyhä. Lähinäkölasit mahdollistavat hänelle työnteon.

– Olen ikionnellinen, koska nyt näen ja pystyn tekemään ja myymään käsitöitä. Voin auttaa perhettäni edes jollain tavalla, Juana sanoi.

Lapsilla näköongelmia

Myös lapset jonottivat päästäkseen näöntarkastukseen. Monilla oli ongelmia taululle katsomisessa ja lukemisessa. Moni myös kertoi silmien väsyvän toistuvasti.

– Lasten näköongelmiin vaikuttaa se, että he joutuvat usein tekemään läksyjään illalla kynttilän valossa. Myös kodin sijainti 5 000 metrissä lumirajassa tarkoittaa usein sitä, että silmät altistuvat voimakkaalle auringonvalolle, Kaitainen sanoo.

Näöntarkastukseen tuli eräänä päivänä joukko yhdeksänvuotiaita tyttöjä. Kukaan heistä ei osannut lukea eikä tuntenut numeroita, koska he eivät olleet nähneet taululle.

– Hälytimme opettajan paikalle. Hänellä ei ollut aavistustakaan, että osa hänen luokkansa oppilaista ei osannut lukea tai tuntenut numeroita.

Kaihipotilaita jatkohoitoon

Viikon aikana optikot tekivät näöntarkastuksen yli 1 250 perulaiselle. Myös laseja jaettiin sama määrä. Osalle annettiin sekä luku- että kaukolasit, osalle riittivät pelkät silmätipat. Lisäksi iso joukko kaihipotilaita ohjattiin jatkohoitoon.

– Suuri kiitos viikon onnistumisesta kuuluu Perun World Visionin kollegoille, jotka eivät pysähtyneet hetkeksikään. Järjestelyt toimivat erinomaisesti. Heihin luotetaan ja heitä arvostetaan sekä yhteisöissä että paikallisten virkamiesten piirissä paljon, Kaitainen kiittelee.

Juuri päättynyt näönhuoltomatka on osa isompaa terveyspäivätapahtumaa, joka järjestetään Perun vuoristoalueella yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Näön tarkastusten ja lasien jakamisen ohella välitetään tietoa terveydestä ja siihen liittyvistä palveluista.

Teksti: Katri Kaitainen

TAUSTAA

Suomen World Vision järjestää yhdessä yrittäjä Rolf Fryckmanin kanssa näönhuoltomatkoja kehitysmaihin. Peruun suuntautuneella matkalla oli mukana viisi suomalaisoptikkoa: Tuomas Varonen, Sari Pelo, Timo Nojomaa, Mika Kuusisto ja Ilkka Naapi. Näönhuoltomatkan sponsoreina toimivat Synsam, Hoya Lens Finland, Kaleva Travel, Terveystalo, Cailap ja Stoppi. Perun matkasta voi lukea lisää Katri Kaitaisen blogista