Kummi-illat keräävät kuulijoita

Viime syksyn Kenian opintomatkalaiset ovat aloittaneet perinteisten kummi-iltojen järjestämisen. Ensimmäisenä ehti turkulainen lääkäri Maija Törmä. Kevään mittaan vastaavia tilaisuuksia järjestetään ympäri Suomen. Ne tuovat tärkeää näkymistä kehitysmaiden lasten asialle.

Maija Törmä haaveili nuorena työskentelystä Afrikassa, vaikkapa lääkärinä. Hän kyllä opiskeli lääkäriksi, mutta asettuikin Turkuun, ja Afrikan haaveet jäivät.

Afrikka palasi hänen elämäänsä vuonna 2007, kun hän ryhtyi World Vision -kummiksi kenialaiselle Emmaculate-tytölle. Viime kesänä Törmä sai tiedon, että pääsee mukaan opintomatkalle Kenian Meibekiin.

– Silloin tiesin, että nyt sydän on vaarassa jäädä Afrikkaan, muisteli Törmä. 

Arvio osui nappiin.

– Matkan anti oli huikea. Minusta tuntui, että tulin kotiin, hän kuvailee kokemustaan.

Kaksitoista päivää tutustumista World Visionin työhön, omaan kummilapseen ja tämän perheeseen, paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin – tämä kaikki tallentui mieleen ja kameralle. Opintomatkalainen Törmä palasi kotikamaralle reppu täynnä kerrottavaa ja järjesti kaksi keskustelutilaisuutta. Avukseen hän sai World Visionin toimistosta taustamateriaalia.

Ensimmäisessä, kaikille avoimessa iltamassa Törmällä oli tukenaan kolme muuta turkulaista Kenia-kummia, Afrikan erityisasiantuntija Ulla Tervo sekä satusetä ja kummi Wilson Kirwa. Tilaisuus houkutteli seurakunnan tiloihin noin 80 henkilöä kuulemaan, mitä World Vision oikein saa aikaan. Kirwa kertoi kenialaisesta elämästä ja omasta lapsuudestaan sekä siitä, miten kummien tuki auttaa.   

Maija Törmä (vas.), Pauliina Paavonen, Marja-Liisa Stadius ja Aarne Stadius sekä Wilson Kirwa ovat käyneet paikan päällä Keniassa tutustumassa Suomen World Visionin työhön.

– Osallistujat kertoivat, että tilaisuudessa oli iloa ja toivoa läsnä, kertoo Törmä.

Toisen kummi-infon Törmä järjesti työtovereilleen eli Turun kaupungin terveyskeskuslääkäreille. Hän puhui heille joululounaan yhteydessä ja kertoi paitsi omasta kummilapsestaan, myös vierailusta terveysasemalle ja slummiin, lasten oikeuksista ja paljosta muusta.

– Omille kollegoille puhuminen jännitti aluksi, vaikka minulla oli turvana hyvät taustamateriaalit. Esitykseni lopuksi oli ensin syvä hiljaisuus. Ylilääkäri rikkoi sen toteamalla, että kuultu ja nähty oli niin häkellyttävää, että se vetää hiljaiseksi. Sitten syntyikin hyvää keskustelua nimenomaan terveyskysymyksistä. Muun muassa synnytys, imetys ja hiv/aids kiinnostivat kuulijoita.

Maija Törmä ei myönnä, että kummi-tilaisuuksien järjestäminen olisi ollut kovin rankkaa.

– Tilaisuuksista jäi minulle itselleni hyvä mieli, ja palaute on ollut positiivista. Mukava on myös ollut olla yhteistyössä Turun seudun muiden kummien kanssa. Ehkäpä me keksimme järjestää jotakin yhdessä.

Taustaa
Kuka tahansa kummi voi järjestää kummi-illan, johon saa tukimateriaalia ja järjestelyapua World Visionin toimistosta. Kummi-illat ovat hyvä tapa kertoa World Visionin työstä ja kummitoiminnasta.

Opintomatkoja järjestetään noin kaksi vuodessa. Ne ovat opintomatkalaisten itsensä kustantamia. Kullekin matkalle otetaan noin 20 kummia.  Kohdemaan kummeille ilmoitetaan opintomatkasta postitse vähintään puoli vuotta ennen matkaa. Seuraava kummimatka suuntautuu Sri Lankaan helmikuussa.