Lahjavuohi muutti kenialaisnaisen elämän

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josphinen kahvila sijaitsee Chebororwan kauppakeskuksessa. Kylä on Meibekin alueen toiseksi suurin kokoontumispaikka.

Josphine Yego sai neljä vuotta sitten vuohen, jonka joku suomalainen oli lahjoittanut Lahjaksi lehmä -kaupan kautta. Vuohi tuli oikeaan osoitteeseen, sillä töitä oli liian vähän ja Josphinen perhe eli kädestä suuhun. Nyt 36-vuotias yksinhuoltaja pyörittää suosittua kahvilaa Chebororwan kyläkeskuksessa.

Menestystarinan takana on sisukas, hanttihommilla perheensä elättänyt nainen, joka halusi kahdelle pienelle pojalleen paremman tulevaisuuden. Kun Josphine sai lahjaksi vuohen, siitä pidettiin erittäin hyvää huolta, rokotettiin ja ruokittiin. Tämän ja vähän hyvän onnenkin ansiosta yhdestä vuohesta kasvoi 28 eläimen katras.

– Kylällä tiedetään, että Josphinen vuohet tekevät aina kaksosia, omistajatar nauraa.

Pari vuotta sitten Josphine myi katrastaan muutaman vuohen ja hankki laatulehmän. Hyvä lehmä on alueella harvinainen, ja sen maito käy hyvin kaupaksi. Myynnistä saatavat tulot Josphine säästi. Vajaa vuosi sitten hän osti säästetyillä tuloilla piskuisen kahvilan.

Josphinen kahvila houkuttelee runsaasti kävijöitä; päivisin teelle tulevat äidit ja lapset, iltaisin matkatelevision ympärille muodostuu spontaaneja kisakatsomoita.

– Televisiota varten piti myydä kolme vuohta, mutta kyllä se kannatti. Urheilu todella kiinnostaa chebororwalaisia, Josphine kertoo.

Kahvilassa myydään teetä, chapati-lättyjä ja sambusoja, ugalia sekä vuohenlihaa. Keittiössä auttaa apulainen, jonka palkkaamisesta Josphine on erityisen ylpeä.

– Olen iloinen, että olen voinut tarjota toimeentulon toisellekin.

Kahvilanomistajan koti sijaitsee samassa yhteydessä kuin työ, joten myös lapset ovat iltaisin lähellä. Vuohijoukkio ja lehmä laiduntavat kätevästi takapihalla.

Onnistunut yrittäjyys innostaa muitakin

Komeista vuohista on tehty hyviä tarjouksia, mutta Josphine on toiminut suunnitelmallisesti. Hän on kasvattanut katrasta rauhassa, eikä ole myynyt eläimiä liian aikaisin. Maitomyynnin tulot hän yhä edelleen säästää.

Säästäminen ja investoiminen ovat olleet esimerkkejä muille kyläläisille. Josphine on rohkaissut erityisesti seudun nuoria naisia: myös naimaton nainen voi olla menestyvä yrittäjä.

Tulevaisuuden haaveitakin on. Perhe haluaa ostaa laaksosta maapalstan, jolla voi viljellä vihanneksia. Josphine on kotoisin kylää ympäröiviltä kukkuloilta ja sinne hän halajaisi myös takaisin.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että tiedän voivani maksaa poikien koulutuksen. Toinen heistä haluaa insinööriksi ja toinen lentäjäksi, Josphine hymyilee.

– Ajattelin myydä meille aikoinaan lahjoitetun emovuohen, mutta pojat eivät antaneet. He ovat siihen niin kiintyneitä.


Taustaa
Vuohi oli yksi viime vuoden suosituimmista eettisistä lahjoista Lahjaksi lehmä -kaupassa: joulusesonkina vuohet jopa loppuivat. Kaikki eettiset lahjat hankitaan ja lahjoitetaan Suomen World Visionin kumppanimaissa kehitysmaiden lasten ja perheiden auttamiseksi. lahjaksilehma.fi