Jeesiä joulupukille ja apua Afrikkaan

kuva:Kaisa Sirén

Pukin urakka on valtava, sillä lahjan toivojia on maailman sivu. Auta joulupukkia -kampanja tuli hätiin. Nyt suomalaiset voivat auttaa hohottavaa hiippalakkia toimittamaan lahjoituksia Itä-Afrikkaan asti.

Auta joulupukkia -keräyksen tuotosta puolet kohdennetaan hätäapuna kuivuudesta kärsiville lapsille ja toinen puoli käytetään pitkäkestoisiin avustushankkeisiin Keniassa ja Ugandassa.

Joulumielinen kampanja syntyi kylkiäisenä Yleisradion Kansallisaarre-ohjelmalle, joka tarttuu suomalaisiin ikoneihin tuunaamalla ne uusiksi.  Iloista punanuttua uudistamaan ryhtyivät muusikko Mr. Lordi, innovaatiojohtaja Maija Itkonen ja tuottaja Jussi Ahlroth.

He totesivat pukin ulkoisen olemuksen moitteettomaksi, joten uudistamisnäkökulmaa piti hakea muualta.

 Tuunaustiimi keksi suunnata antamisen virtaa maailman köyhimmille. Mukaan pukin auttamistalkoisiin kutsuttiin kehitysyhteistyön asiantuntija Suomen World Vision, joka vie keräyksen avun perille.

– Joulupukki jos kuka on hyväsydämisyyden lähettiläs, mutta hän ei pysty yksin täyttämään lupaustaan viedä lahjoja kaikille maailman lapsille, toteaa Ahlroth.

Tarvittiin siis tukikampanja, jotta Korvatunturin isäntä ei nääntyisi työtaakkansa alle. Tonttujenkin pitää saada tehdä työnsä raamisopimuksen puitteissa.

– Tämän hienompaa ei voi enää keksiä. Nyt vain känny käteen ja lahjoittamaan, myhäili Joulupukki itsekin kampanjan lehdistötilaisuudessa lokakuussa.

Lahjoittamisen virta maailman köyhimmille

Auta joulupukkia -kampanja vie joulumieltä sinne, missä apua eniten tarvitaan.

Puolet kampanjantuotosta ohjataan hätäapuna Afrikan sarveen. Itäisessä Afrikassa on pahin kuivuus 60 vuoteen, ja inhimillinen hätä koskettaa miljoonia ihmisiä. Keräysvaroilla lapset saavat puhdasta vettä ja lisäravintoa.

Toinen puoli keräystuotosta kohdentuu Suomen World Visionin pitkäkestoisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin Keniassa ja Ugandassa. Niiden avulla parannetaan lasten ja nuorten terveyttä ja koulutusta sekä tuetaan perheitä, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä kriiseistä.

Esimerkiksi Kenian Mogotiossa järjestö tukee lasten koulunkäyntiä ja Ugandan Kirewassa monipuolistaa pienten lasten ravitsemusta.

Keräykseen voi lahjoittaa 10 euroa lähettämällä tekstiviestin AUTAN numeroon 16499. Lahjoituksen voi myös suorittaa skannaamalla älypuhelimella joulupukin paketin kuvan, joka löytyy autajoulupukkia.fi-sivulta  ja Minimoi-postikorteista. Keräykseen voi lahjoittaa vapaavalintaisen summan verkossa.

Auta joulupukkia -kampanjassa mukana ovat Suomen World Vision, Joulupukkisäätiö, Upcode ja Yleisradio. Kansallisaarteen Joulupukki-jakso nähdään YLE TV2:ssa 12.12. klo 21.20, uusinnat 14.12. klo 23.05 ja 18.12. klo 17.30.