Joulun arvokkain kirjalahja luetaan kehitysmaassa

Tarinat avaavat lapsille aivan uusia maailmoja. Samalla ne ilostuttavat ja antavat ajattelemisen aihetta. Tänä jouluna voi antaa eettisen lahjan, joka kartuttaa kirjastojen lukuvalikoimaa Sri Lankan ja Kenian maaseudulla. Sri Lankan Muruththannassa innostuttiin seikkailutarinoista.

Huone on hiljainen. Pieni kahahdus kuuluu aina silloin, kun sivua käännetään jossain päin salia. Muruththannan kirjastossa Sri Lankassa on äärimmäisen rauhallista, mutta viipyilevä tunnelma kätkee alleen aarreaitan.

Sali on täynnä satoja kirjoja; kirjoja isoilla kuvilla ja vähillä sanoilla ja toisinpäin, venäläisiä tarinoita, kiinalaisia sananlaskuja ja Aisopoksen satuja, hyllyrivejä kuuluisista ihmisistä ja maineikkaista teoista.

Muruththannan kylä sijaitsee Sri Lankan saaren vuoristoisessa osassa, ja sen kirjasto palvelee kahdeksan eri kylän asukkaita. Kirjastot ovat maassa harvinaisia, mutta aivan erityisen tästä tekee sen synty: kirjasto on lasten lahja toisille lapsille.

Migara,13, istuu ikkunan vieressä ja vilkuilee kirjoja, jotka hän on juuri huolellisesti valinnut hyllyiltä.

–Tykkään lukea tietokirjoja, koska ne auttavat koulun visailuissa, hän kertoo hymyillen.

–Joskus me pidämme tietokilpailuja myös välitunneilla. Erityisesti tykkään maantietoa ja maailmaa käsittelevistä kirjoista. Ja seikkailukirjoista! Lempitarinani on Anduru Dupathe Abhirahasa. Se on kertomus rohkeasta kaverijoukosta, joka ratkaisee salaisuuden synkällä saarella.

Kirjaston idea syntyi lasten omassa kerhossa, jonka toimintaa kehitysyhteistyöjärjestö World Vision tukee. Ensin lapset toivat kyläkeskukseen omia kirjojaan, joita vaihdettiin ja lainattiin. Sitten lapset päättivät jokainen lahjoittaa yhden kirjan, jotta saatiin aikaan oikea kirjasto.

Nyt kirjoja on yli 500, ja lähes kaikki alueen kouluikäiset käyttävät lukusalia. Lasten keskuudessa on myös syntynyt tapa lahjoittaa yksi kirja kirjastoon omana syntymäpäivänä.

Lukeminen kannattaa aina

Lapset lukevat kehitysmaissa usein vain läksykirjoja tai kopionippuja, ja köyhillä perheillä on harvoin varaa omiin kirjoihin. Lukemisen kulttuuria tarvitaan, sillä se kehittää ja ylläpitäää lukutaitoa. Kirjat myös naurattavat, lohduttavat ja antavat ajattelemisen aihetta.

– Tarinat tuovat toivoa ja iloa kaikille. Lapsille kirjat avaavat aivan uusia maailmoja, sanoo Suomen World Visionin Aasian aluepäällikkö Miikka Niskanen.

Suomen World Vision tukee lukutaidon kehittämistä Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Tänä jouluna kehitysmaiden lasten lukutaitoa voi tukea lahjoittamalla eettisen lahjan: Lahjaksi lehmä -kaupan joulukirjat toimitetaan Keniassa Kapnasun uuteen kirjastoon, joka tuo luettavaa läheisen lukion, peruskoulun sekä koko kyläyhteisön ulottuville. Tähän saakka lähin kirjasto on ollut 80 kilometrin päässä.

– Lisäksi kirjoja lahjoitetaan Sri Lankan Kalpitiyaan, missä ne kartuttavat liikkuvia minikirjastoja, joista lapset lainaavat luettavaa. Minikirjastot kiertävät säännöllisesti eri syrjäkylien välillä, Miikka Niskanen kertoo.

Lahjaksilehma.fi:n eettiset lahjat toimitetaan lapsille ja perheille osana Suomen World Visionin pitkäkestoista kehitysyhteistyötä. Eettinen lahja ilahduttaa konkreettisen lahjan vastaanottajaa kehitysmaassa sekä lahjalla muistettua kotimaassa. Vuonna 2001 perustetun kaupan lahjat hankitaan kohdemaassa, ja ne tukevat paikallista elinkeinoa.