Puhdasta vettä ja palkinto parhaasta kampanjasta

Mitä yhteistä on Kuopion partiotytöillä ja tanssija Sanna Hirvaskarilla, Joulupukilla ja porilaisen pesäpallojoukkueen B-junnuilla?

He kaikki osallistuivat Suomen World Visionin ja R-kioskin järjestämään vesijuoksutempaukseen kesällä 2010. Tempauksella parannettiin vesi- ja sanitaatio-oloja Sri Lankan Kalpitiyassa ja kerätyillä varoilla rakentui muun muassa aurinko- ja tuulivoimalla toimiva vedenpuhdistamo. Kampanjan keräystavoite ylittyi yli 60 prosentilla.

Kaikki kuljettamaan kanistereita

Helppo ja ilmainen osallistumistapa innosti tavalliset suomalaiset mukaan kehitysyhteistyön tukemiseen. Kesällä 2010 viisi vesikanisteria kiersi R-kioskeja ympäri Suomea ja R-kioski lahjoitti 100 euroa jokaisesta uudesta kioskista, jossa kanisteri vieraili. Kampanjaan liittyi myös muita lahjoittamisen muotoja. Vesikanisterit kulkivat yhteensä 2 500 kilometrin matkan. Tieto kanistereiden liikkeistä välittyi Facebookin kautta.

Vesijuoksutempauksella haluttiin paitsi kerätä varoja myös muistuttaa kehitysmaiden lasten tekemistä päivittäisistä vedenhakumatkoista, jotka saattavat olla jopa 10 kilometrin mittaisia. Vedenkantoon käytetty aika on pois lasten koulunkäynnistä ja leikistä.

Vesijuoksun kanistereita liikuteltiin pääasiassa pyöräillen tai kävellen ja niitä kantoivat kaikenikäiset. 20 litran kanisterin vesimäärää kantaja pystyi säätämään itse.

–Kymmenenkin litran vesimäärä tuntuu yllättävän painavalta. Meillä koko perhe osallistui vedenkantoon, kertoo kaksi kioskinväliä vienyt Elina Hietikko Lahdesta.

Vesiturvaa Sri Lankaan

Sri Lankan Kalpitiyassa pyritään varmistamaan alueen vesiturva myös tulevaisuudessa. Vedenpumppaus- ja puhdistuslaitosten rakentamisen lisäksi vesiturvaa parannetaan kouluttamalla alueen asukkaita vesihuoltoon ja vesistöjen suojeluun liittyvissä kysymyksissä.

Puhdistuslaitoksen valmistuttua Minniyaan kylän asukkaat ovat olleet terveempiä. Esimerkiksi lasten vatsatautitapaukset ovat vähentyneet ja lapset ovat pystyneet osallistumaan täysipainoisemmin myös kouluopetukseen.

Puhdistamo pumppaa vettä kaikille, mikä on lisännyt tasa-arvoa kylässä. Köyhimmätkin perheet saavat nyt puhdasta juomavettä.

Tunnustusta kansainvälisesti

Vesijuoksutempaus palkittiin syyskuussa 2011 vuoden varainhankintatekona VaLa Awards -tilaisuudessa. Palkinnon jakoi Vastuullinen Lahjoittaminen ry (VaLa), joka on varainhankintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhteisöjen yhteistyöverkosto.

Tempaus sai myös kansainvälistä huomiota The Resource Alliance Global Awards 2011 -varainhankintamittelössä Hollannissa lokakuussa 2011. Tempaus sijoittui neljän parhaan joukkoon järjestöille suunnatussa kilpailusarjassa, jossa etsittiin erityisen innovatiivista varainhankintakampanjaa.