Puurolahja auttaa kenialaisia lapsia ruokakriisissä

Kenian Baringon ruokakriisiä lievitetään puurolahjalla, mutta myös muut kehitysmaihin kohdistetut lahjat ovat tärkeitä. Suomalaiset ostavatkin yhä ennakkoluulottomammin eettisiä lahjoja – myös joulukortit ovat vaihtuneet lahjoihin.

Ihmiset ovat huolissaan toisistaan ja ympäristöstään ja nyt välittäminen ulotetaan omaa lähipiiriä kauemmaksi. Eettiset lahjat ovat monelle jo tuttuja: auttaminen tapahtuu ilahduttamalla läheistä Suomessa. Varsinaiset lahjat suunnataan Suomen World Visionin kohdemaihin Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

– Yksikin lahja voi muuttaa ihmisen elämän. Esimerkiksi puurolahja Kenian Baringossa on mahdollistanut lasten ravintoterapian, jonka avulla vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia on saatu takaisin normaalipainoisiksi, Suomen World Visionin lahjakaupasta vastaava Sanna Kaartinaho kertoo. 

Kenian ruokakriisiin apua

Luoteis-Kenian Baringossa on pitkäaikainen ruokapula, joka johtuu muun muassa pitkien kuivien kausien vuoksi pienentyneistä sadoista ja ruoan hinnan huomattavasta noususta. Puurolahja tuo Baringon asukkaille kipeästi kaivattua ruoka-apua. Vaikeinta aliravitsemus on juuri pienillä lapsilla, joiden fyysinen ja psyykkinen kehitys on herkimmillään.

– Nuorin lapseni Doris ei jaksanut enää edes kävellä. World Visionin kautta hän sai pähkinätahnaa ja paino nousi nopeasti kolme kiloa. Nyt Doris taas hyppelee, juttelee ja on pirteä. Vanhempina olemme siitä onnellisia. Meille tämä apu on todella tärkeää, baringolainen Philip Sikamoi kertoo. Baringossa tarpeen ovat myös puuntaimet, vessat ja käsienpesumahdollisuudet.

– Myös Sri Lankassa ja Ugandassa jaettavat kalkkunat ja kanat ovat perheille hyvin tärkeitä. Munista perhe saa lisäravintoa ja -tienestejä myymällä niitä eteenpäin. Perheet sitoutuvat antamaan ensimmäiset tiput seuraavalle köyhälle perheelle, joten annetun lahjan hyöty itse asiassa moninkertaistuu.

Paikalliset päättävät lahjojen saajat

Eettisten lahjojen suosio on levinnyt yksityishenkilöiden keskuudesta vähitellen yritysten, yhteisöjen ja erilaisten porukoiden keskuuteen.

– Hauskana esimerkkinä eräs neljän hengen ystäväporukka vietti 220-vuotissyntymäpäiviään ja ohjasi kaikki lahjat koulutukseen ja hygienian parantamiseen. Ihmiset ostavat ennakkoluulottomammin ylipäätään kaikenlaisia lahjoja. He ovat kiinnostuneet eettisistä lahjoista ja erityisesti siitä, mitä lahjojen avulla saadaan aikaan, Sanna Kaartinaho sanoo.

Kohdemaissa lahjat annetaan niitä eniten tarvitseville perheille. Paikalliset ideoivat World Visionin kanssa, millaisille lahjoille alueella on erityistä tarvetta. Yhdessä valitaan myös lahjojen saajat.

– Lahjakaupan valikoima perustuu käytännön tarpeeseen ja sitä uusitaan tilanteen mukaan. Suosittujakaan lahjoja ei ole myynnissä, jos niille ei ole tarvetta sillä hetkellä.

Kaikki lahjat hankitaan aina kohdemaassa ja näin tuetaan osaltaan paikallista elinkeinoa.

lisätietoja eettisistä lahjoista:

Sanna Kaartinaho / Suomen World Vision
Lahjaksi lehmä -kaupan vastaava
+358 40 738 7382
sanna.kaartinaho@worldvision.fi

lisätietoja lahjojen vaikutuksista kohdemaissa:
Ulla Tervo / Suomen World Vision
erityisasiantuntija
+358 40 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi


Faktat:

  • Eettisiä lahjoja hankittiin viime vuonna n. 630 000 eurolla, josta 2/3 joulumyynnistä
  • Viime vuonna joulumyynnin aikana hankittiin yli 18 000 lahjaa
  • Lahjojen hintahaitari on tällä hetkellä 1 – 1 000 €
  • Suomen World Visionin eettisten lahjojen nettikauppa on toiminut vuodesta 2001.
  • Lisää eettisistä lahjoista: www.lahjaksilehma.fi

Katso painokelpoisia kuvia eettisistä lahjoista

Kuuntele radiojuttu: Joulupuurolla joulumieltä Keniaan