6 perhettä, joiden elämän muutti vuohi

World Visionin lahjoittamat vuohet ovat muuttaneet monen köyhän perheen elämän. Helppohoitoiset ja nopeasti lisääntyvät vuohet antavat kestävän toimeentulon lähteen ihmisille ympäri maailmaa. 

Laosin World Visionissa perheiden toimeentulon ja ruokaturvan edistämiseksi työskentelevä Vathana Keomany listaa vuohen viisi hyvää ominaisuutta: 
 
1. Vuohet lisääntyvät nopeasti. Aikuinen naarasvuohi voi synnyttää jopa kaksi kiliä vuodessa. 
2. Vuohet kasvavat nopeasti: kuudessa kuukaudessa vuohi on valmis myytäväksi. 
3. Vuohet ovat arvokkaita. Myymällä vuohen perhe voi ansaita jopa 100 dollaria maasta riippuen. 
4. Vuohi ei ole nirso, vaan niille maistuu monenlainen ravinto. Ne sopeutuvat hyvin erilaisiin ympäristöihin. 
5. Vuohia on helppo hoitaa, ja ne sairastuvat vain harvoin. 
 
Seuraavat kuusi perhettä ovat elävä esimerkki siitä, millaisia muutoksia vuohi voi saada aikaan.
 

Sri Lanka: Vuohet auttavat perheitä toipumaan sisällissodasta

Kuva: Hasanthi Jayamaha
 
Yli 20 vuotta kestäneen Sri Lankan sisällissodan aikana 7-vuotiaan Pavithranin äidin oli pakko luopua koulunkäynnistä. Nyt World Visionin perheelle lahjoittamat vuohet mahdollistavat sen, että Pavithran-poika voi käydä koulua.
 

Mongolia: Villan myynnistä toimeentuloa paimentolaisille

Kuva: Enkhzul Altangerel
 
Vuohet ja lampaat ovat toimeentulon lähde myös Mongolian paimentolaisille.
  
Vielä vähän aika sitten 9-vuotiaan Gantulgan perhe eli köyhyysrajan alapuolella. Rahat riittivät vain riisiin ja jauhoihin. Perhe sai World Visionilta vuohia, ja myymällä vuohen villaa perheen tulot ovat kasvaneet. Nyt heillä on mahdollisuus hankkia lapsille koulutarvikkeita ja ravitsevampaa ruokaa. 
 

Intia: Ravitsevaa ruokaa ja lapsille koulutusta

Kuva: Annila Harris
 
– Aikaisemmin meillä ei ollut varaa käydä koulua. Ruuaksi söimme vain leipää, sillä meillä ei ollut varaa ravitsevaan ruokaan. Nyt perheenjäseneni ja minä olemme terveitä ja voimme hyvin. Kiitos kuuluu vuohille, joita saimme, sanoo 14-vuotias Laxmi
 
Laxmin perhe sai World Visionilta kahdeksan vuohta. Nyt vuohien kasvatus on perheen toimeentulon perusta. 
 
– Tähän mennessä olemme myyneet 30 vuohta. Saadut rahat käytämme lasten koulutukseen ja terveelliseen ruokaan, kertoo Laxmin isä Lal
 

Laos: Serkukset opintielle

Kuva: Ammala Thomisith
 
Serkukset Yong ja Khen seuraavat vuohilauman kasvua. Yongin isä on luvannut, että vuohista saadut rahat käytetään tulevaisuudessa poikien jatkokoulutukseen. 
 

Nepal: Oma talo omalla maalla

Kuva: Alina Shrestha
 
Samjhanan vanhemmilla ei aikaisemmin ollut varaa ostaa lapsilleen tarpeeksi ruokaa tai koulutarvikkeita. He olivat maattomia ja työskentelivät muiden maatiloilla päivätyöläisenä.
 
World Visionin kautta saatu vuohi muutti perheen elämän. Vähitellen vuohilauma kasvoi, ja vuohista saaduilla tuloilla perhe pystyi ostamaan sikoja, lehmän ja jopa riksan. Lapsille oli varaa ostaa terveellistä ruokaa ja koulutarvikkeita. Lopulta heillä oli tarpeeksi rahaa hankkia pieni pala maata ja rakentaa oma talo. 
 

Filippiinit: Vuohituloilla investointeja maatalouteen

Kuva: Mong Jimenez
 
Filippiinien köyhällä maaseudulla asuvan 12-vuotiaan Jonathan-pojan vanhemmat Nelita ja Luciano ansaitsevat peltotöillä vain 6 dollaria viikossa. Perhe sai World Visionilta kaksi vuohta. Nyt vuohia on jo viisi, ja perhe suunnittelee investoivansa vesipuhveliin.  
 
Teksti: Minna Havunen ja Mark Nonnes.
 

Vuohi on ollut vuodesta toiseen joulun hittilahja. Löydät sen uudistuneesta eettisten lahjojen kaupastamme.