Kaija ja Harry: ”Kummit pääsevät toteuttamaan unelmia”

Kaija ja Harry Lindström tapasivat kummityttönsä Harshan Intian köyhällä maaseudulla. Matkasta tuli ainutlaatuinen.

Kaija, 62, ja Harry, 66, Kirkkonummelta luonnehtivat itseään virkeiksi eläkeläisiksi, jotka matkaavat maailmalla ”kerätäkseen kokemuksia dementiakotiin”. Heille elämykset ovat materiaa tärkeämpiä. Kun omilla lapsilla ei vielä ole lapsia, Kaijalla ja Harrylla on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä auttamistyötä.

Lokakuussa Lindströmit matkustivat Keski-Intiaan Suomen World Visionin opintomatkalle. Syrjäisellä maaseudulla Rajnandgaonissa he tapasivat kummityttönsä, 13-vuotiaan Harshan. He pääsivät näkemään, miten kummien lahjoituksilla on muutettu lasten elämää. Matkalla oli mukana yhteensä 17 kummia. Se oli kaikille mieleenpainuva ja upea kokemus.

- Kummilapsen kohtaaminen antoi varmuuden siitä, että apumme on mennyt perille ja hyödyttänyt koko yhteisön lapsia, Kaija toteaa.

- Lasten ja äitien elintason koheneminen oli silminnähtävää koko kyläyhteisössä. Kylänraitti ja asunnot olivat myös siistimpiä kuin matkan varrella nähdyissä kylissä. Naisten kerho, jonka avulla kaikista yhteisön heikoimmista jäsenistä pidetään huolta, jäi myös erityisesti mieleen, Harry kertoo.

Kummilapsitoiminta antaa Lindströmeille paljon. Harsha-tyttö on Lindströmeille jo toinen kummilapsi.

- Lasten kehitystä on ollut ilo tukea. Luku- ja kirjoitustaidottomana köyhyydestä on mahdotonta nousta. Kummina annamme lapsille mahdollisuuden koulutukseen, parempaan tulevaisuuteen ja unelmien toteutumiseen. Ennen olin ymmärtänyt avun vain materiaksi ja rahaksi. Nyt näen, että se on henkisten voimavarojen antamista. On tärkeää, että paikalliset ihmiset osaavat auttaa itse itseään ja vaatia omalta valtioltaan heille kuuluvia oikeuksia, kuten terveydenhoitoa ja koulutuksia, kertoo Kaija.

Tuloksia tulee
•    Kun Suomen World Vision aloitti työn Rajnandgaonissa Intiassa 2004, suuri osa alueen lapsista oli aliravittuja ja kärsi anemiasta ja ripulista. Monet lapset jättivät koulun kesken ennen kuin oppivat lukemaan tai kirjoittamaan. Koulun jättäneitä tyttöjä odotti usein naimisiinmeno ja poikia työnteko.
•    Nyt lasten terveydentila on kohentunut, kun perheet tietävät, millaista ravintoa lapset tarvitsevat.
•    Myös hygienia ja lasten terveyspalvelut ovat parantuneet.
•    Kouluopetuksen taso on kohentunut uusien oppimismenetelmien avulla.
•    Perheiden toimeentulokeinot ovat monipuolistuneet.

Paljon on vielä tehtävää. Voit osallistua alueella tehtävään työhön liittymällä kummiksi.

Teksti: Olli Hongisto