World Vision: Terveydenhuoltohenkilöstö kohtaa silpomisen läpikäyneitä naisia myös Suomessa

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus, joka näyttäytyy myös Suomessa. Vaikka silpomista tapahtuu pääasiassa 29 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä, esiintyy käytäntöä maahanmuuttajaväestön keskuudessa Euroopassa, myös Suomessa. Ongelma on Suomessa tuttu erityisesti terveydenhuollossa työskenteleville.

– Silpomisen läpikäyneitä naisia tulee säännöllisesti vastaan työssämme. Hengenvaarallinen käytäntö aiheuttaa merkittävää haittaa nuorten naisten lisääntymisterveydelle. Seurauksia ovat muun muassa kivuliaat kuukautiset, yhdyntävaikeudet ja synnytysrepeämät, kertoo Kätilöopiston sairaalan osastonylilääkäri ja Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo Suomen World Visionin Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanjalle.

Edelleen yli kolme miljoonaa tyttöä ja naista silvotaan vuosittain. Suomen World Vision nostaa aihetta esiin maanantaina alkaneessa Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanjassaan. Pari vuosikymmentä silpomisen vastaista työtä Keniassa tehnyt World Vision korostaa, että silpominen on myös Suomen asia.

– Silpomista itse vastustavat maahanmuuttajat kertovat edelleen tapauksista, joissa maahanmuuttajataustainen lapsi on lähetetty koulujen loma-aikaan silvottavaksi. Tyttöjen suojeleminen silpomiselta on myös Suomen velvoite. Lapsen oikeuksien sopimus ja esimerkiksi uudet, YK:ssa sovitut kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät sitä, sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni.

Silpomisen lopettaminen edellyttää sekä silpomisen kieltävää lainsäädäntöä että tiedottamista. World Vision on saanut Keniassa hyviä tuloksia aikaan kouluttamalla yhteisöjä ja esittelemällä vaihtoehtoisia väkivallattomia aikuistumisriittejä, jotka mahdollistavat luopumisen silpomisesta. Järjestö on myös kouluttanut perinteisiä silpojia uusiin ammatteihin. Poikien, miesten, uskonnollisten johtajien ja kyläpäälliköiden osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön on ollut tärkeää.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanjaan voi osallistua tukemalla Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä Keniassa:

Verkkolahjoitus: worldvision.fi/pelasta-pimppi

Lisätiedot:
Ohjelmajohtaja Annette Gothóni, Suomen World Vision
+358 40 5950 892
annette.gothoni@worldvision.fi

Kuvatilaukset:
Tiedottaja Minna Havunen. Suomen World Vision
+358 43 825 0475
minna.havunen@worldvision.fi