Kummina saan antaa hyvän alun

Maija Törmällä on Keniassa kolme kummilasta. Viime vuoden lopulla hän ryhtyi pienen Abigael-tytön kummiksi ja saa hänen rinnallaan nähdä Ngoswetin alueen koko muutoksen. Työmme Ngoswetissa on aluillaan ja kestää 10–15 vuotta.
 
Maija vieraili Abigaelin kotiseudulla joulukuussa 2015. Aurinkoinen 2-vuotias Abigael tuli paikalle vanhempiensa kanssa. Aluksi pieni tyttö pysytteli äitinsä sylissä ja katseli tarkkaavaisesti hyörinää World Visionin toimiston pihalla. Pian hän jo lähti liikkeelle, puhalteli saippuakuplia ja jahtasi kanaemon perässä taapertaneita tipuja.
 

 
Abigaelin vanhemmilla ei ole vakituista työpaikkaa, joten arki on usein tiukkaa. Aamuisin katsotaan, onko jossain tarjolla työtä päiväksi. Ruoasta puhuttaessa kävi ilmi, että kaikkien perheenjäsenten lempiruokaa olivat chapati-leivät, mutta niiden tekemiseen ei ollut aikoihin riittänyt jauhoja. Riemu oli ilmeinen, kun Maijan tuliaisista löytyi oikeanlainen jauhopussi ja vielä teetä, sokeria, ruokaöljyä ja säkillinen maissia. Lähestyvä joulu näytti aivan erilaiselta!
 
Pikkuinen Abigael on perheen neljästä tyttärestä nuorin. Vanhemmat myönsivät, että he haluaisivat saada vielä tyttöparvensa jatkeeksi pojan.

– Iloitsin siitä, että vanhemmilla oli keskenään hyvä suhde ja että he selvästi rakastivat pientä tyttöään.  Sen näkeminen oli minulle tärkeää, Maija toteaa. 
 
Maijalla on kummilapset myös Kenian Meibekissä ja Mogotiossa.
 
– Työ niillä alueilla oli jo käynnissä, kun ryhdyin kummiksi. Nyt Abigaelin kanssa on huikeaa saada seurata Ngoswetin muutoksen koko kaarta.  Vierailun aikana näin ilmeisen tarpeen: pulaa on vedestä, ruoasta, terveyspalveluista, kouluista ja muista perusasioista.
 
– Minulla on suuria odotuksia. Tiedän, että Abigaelin kotiseudulla tapahtuu samoja hyviä asioita, joita olen nähnyt muiden kummilasteni kotiseuduilla. On hienoa olla alusta asti mukana, hän iloitsee.
 
Oman kummityttönsä lisäksi Maija tapasi matkansa aikana myös ystävänsä Liisan 4-vuotiaan kummitytön – joka hänkin on nimeltään Abigael.
 
– Oli mukavaa tuoda pieni paketti myös toiselta kummilta, tavata vanhemmat ja kertoa Suomesta ja uudesta kummista. Näin toinenkin tuore kummius sai arvokkaan alun, Maija muistelee.
 
Varmin tapa nähdä koko Ngoswetin aluen muutos alusta loppuun on liittyä kummiksi ngoswetilaiselle lapselle. 
 
Teksti: Ulla Tervo ja Paula Kallio