Slummikouluun kohosi keittiö

Mikkeliläinen Sune Lehkonen rakensi keräysvaroilla Nairobin slummikouluun keittiön.

Suomen World Visionin kummitoiminnassa vuodesta 2009 lähtien mukana ollut Lehkonen sai ensikosketuksen Keniaan vieraillessaan tyttärensä luona Nairobissa.

- Tyttäreni työskenteli ja asui perheineen Keniassa ja heillä käydessäni tapasin Australian World Visionilla työskentelevän perhetuttavan. Innostuin kummitoiminnasta niin, että kotiin palattuani hankin kummilapsen Suomen World Visionin nettisivujen kautta.

Lehkosen ensimmäinen vierailu kummitytön kotiseudulle Kenian Mogotioon syksyllä 2010 oli silmiä avaava kokemus. Kummitytön ja sisarusten elinolosuhteet olivat jopa sikäläisittäin kurjat. Vuonna 2011 eläkkeelle jäätyään Lehkosella heräsi ajatus tehdä kuukausilahjoituksen lisäksi jotain enemmän perheen ja yhteisön hyväksi.

- Minulla syntyi jo paluumatkalla Nairobiin päätös lahjoittaa perheelle hätäapuna kolme vuohta. Ystävien, työtovereiden ja yhteistyökumppaneiden huomionosoitukset ohjattiin korvamerkittyinä World Visionin tilille. Lahjoilla rahoitettiin kummitytön perheelle kotieläinten pidon mahdollistava maa-alue ja uusi talo.

Energiatehokas koulukeittiö

Idea uudesta keittiöstä syntyi syksyllä 2014 Lehkosen vieraillessa Korogochon slummissa Nairobissa ystävänsä Risto Salmisen kanssa, jossa he tutustuivat lahjoitusvaroin toimivaan kouluun. Koulussa oli 250 oppilasta, ja kouluruoaksi tarjoiltu maissivelli keitettiin savuisessa peltikopperossa alkeellisen tulisijan päällä. Polttopuuta kului paljon, ja savu levisi myös luokkiin.

Rahan kerääminen ystäviltä, sukulaisilta ja yhteistyökumppaneilta uuteen keittiöön alkoi joulun alla 2014. Syksyllä 2015 rahasumma oli kasvanut sen verran suureksi, että paikalliset työntekijät aloittivat rakennustyöt. Entinen keittiötila vapautui opetuskäyttöön, ja kouluun mahtuu nyt enemmän oppilaita. Uusi keitin kuluttaa polttopuuta 80% vähemmän, ja rahaa riittää myös maissijauhon ja papujen hankintaan.

- Rakennusprojektista tuli suurempi kuin alkuun hahmottelimme, koska betonista rakentaminen oli työlästä. Tarvitsimme vielä toisenkin joululahjakeräyksen, ennen kuin saimme tarvittavat varat kasaan. Keittiöstä tuli loppujen lopuksi parempi, kun olimme ajatelleet, ja koulun toimintaedellytykset paranivat huomattavasti, Lehkonen iloitsee.

Lehkonen haluaa esimerkillään osoittaa, että kaikki voivat auttaa kehitysmaiden lapsia, ja pienilläkin summilla on merkitystä. Hän muistuttaa, että etenkin tyttöjen koulutus on tärkeää maissa, joissa demokratia hakee vielä muotoaan. Uusi avustuskohde on jo mielessä, mutta sitä ennen Lehkonen saattaa käydä ihastelemassa upouutta koulukeittiötä Korogochon slummissa.
 

Jokaisen ei tarvitse lentää Nairobiin asti tai käynnistää mittavaa keräystä muuttaakseen koulujen olosuhteita paremmaksi. Esimerkiksi ostamalla Koulutarvikkeita lapsille- tai Preppauskurssi-lahjan eettisten lahjojen kaupastamme olet mukana edistämässä maailman haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten kouluttautumismahdollisuuksia.