”Vauvakuumetta” ja afrikkalaista hierontaa - Sami Hedberg Ugandassa

Lähettiläämme Sami Hedberg matkusti maaliskuussa Ugandaan tapaamaan kummityttöään Gloriaa sekä tarkastamaan Busian kaupunkiin rakenteille olevan Sam’s House -nuorisotalon töiden etenemistä. Vaikka vastaan tuli myös afrikkalaista lohduttomuutta, sisältyi koomikon ja hänen vaimonsa matkaan myös paljon huumoria.

Viime vuonna World Visionin kummiksi ja lähettilääksi ryhtynyt stand-up-koomikko Sami Hedberg matkusti yhdessä vaimonsa Ilonan kanssa maaliskuussa Ugandaan tapaamaan kummityttöään, 5-vuotiasta Gloriaa.

- Glorian tapaaminen jännitti meitä kumpaakin. Perillä ilmeni kuitenkin, että Gloria ja hänen kaksoissiskonsa Mercy ovat tulevia stand-up-tähtiä, jotka pelleilyllään rikkoivat jään nopeasti. Mutta kyllä tyttöjen perheen tapaaminen ja paikallisten elinolojen näkeminen vetivät myös vakavaksi, eikä kyyneliltäkään sinä päivänä vältytty, Sami kertaa maaliskuista kohtaamista. 

Tuliaisiksi Sami ja Ilona veivät Glorialle valkoisen, tytön heti Ilonaksi nimeämän nallekarhun sekä koulurepun. Myös muita perheenjäseniä muistettiin omilla lahjoilla. Perheen pää ja tyttöjen ensisijainen hoivaaja isoäiti Aidah sai pari kassillista riisiä, sokeria, teetä, kaakaota ja muita ruoka-aineita, joista on suuri apu lähinnä oman maan antimilla elävälle perheelle.

Koko yhteisö oli kerännyt kolehdin, jotta tytöille saataisiin uudet mekot tärkeitä vieraita varten. Samilta ja Ilonalta ei kuitenkaan jäänyt huomaamatta, että iso osa kyläläisistä kulki risaisissa vaatteissa, ja asuinolot olivat varsin vaatimattomat ainakin suomalaisessa mittapuussa. Koko yhteisölle meneville kummilahjoituksille on siis edelleen tarvetta.

Matkalla takaisin hotellille pari tunnusti ääneen kärsivänsä ”vauvakuumeesta”, ja yhden puhelun jälkeen Ilonakin oli ryhtynyt kummiksi. 

Nuorisotalo kohoaa tiili tiileltä

Seuraava päivä alkoi taas afrikkalaisella hieronnalla, eli pitkällä ja vauhdikkaalla jeeppiajelulla kuoppaisilla maanteillä. Kohteena oli vilkas Busian kaupunki Ugandan ja Kenian rajalla, joka vetää puoleensa maaseudun AIDS-orpoja. Sami kerää parhaillaan varoja rakennuttaakseen Sam’s House -nuorisotalon, joka tarjoaa näille katulapsille mahdollisuuden harrastaa, opiskella ja hankkia ammatti.   

- Olen kerännyt varoja talon rakentamiseksi muun muassa hyväntekeväisyyskeikalla. Tiiliseinät ovat jo osittain pystyssä, mutta esimerkiksi katto puuttuu vielä. Kunhan talo on valmis lupaan tulla tänne esittämään musiikkia, tanssia ja vaikka stand upia, kertoo Sami paikallisten lasten ympäröimänä.

Sam’s Housen tontin lahjoitti Busian pormestari Michael Mugeni, joka sai idean rakennukseen tutustuessaan Kokkolassa sijaitsevaan nuorisotaloon. Rakennuttamisesta ja rahaliikenteestä vastaa Ugandan World Vision.

- Minulle tämä nuorisotalo on sydämen asia. Se rakennetaan vaikka mitä tapahtuisi, Sami toteaa.

Samin matkan kohokohtiin voit tutustua myös Seura-lehden tekemän videon välityksellä.

Samin rakennusurakkaan voi osallistua tekemällä lahjoituksen verkkosivuillamme.