Luomuviljelyssä on perheiden tulevaisuus myös Intiassa

Köyhä maanviljelijä Janveer Rathore Sagarin alueelta Intiasta kärsi aiemmin satojen pienuudesta ja epävakaisuudesta johtuvista suurista veloista sekä toivottomuuden tunteesta. World Visionin tarjoaman koulutuksen jälkeen hänen tilansa vaihtoi luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin, ja samalla hänen koko elämänsä muuttui. Jo lähes 500 viljelijää on saanut koulutuksen luomuviljelyyn Sagarin alueella.

Janveer Rathore Khatelynin kylästä Keski-Intiasta oli aiemmin epätoivoinen mies. Hänen viljelystensä sato ei riittänyt elättämään perhettä, ja hänellä oli niskassaan ahdistavat velat. Janveerin kotiseutu Sagar kärsii pahoista kuivuusjaksoista, jotka saattavat viedä koko sadon mennessään. Kun hän ensimmäisen kerran kuuli World Visionin järjestämästä luomuviljelykoulutuksesta, hän ei ollut järin innostunut.

- Mutta koulutus on muuttanut ihan koko elämäni! Aiemmin kun käytin kemiallisia lannoitteita, sain satoa noin 500 kiloa yhdeltä eekkeriltä. Nyt sato on jopa 800 kiloa eekkeriltä. Ja katsokaa nyt itsekin! Tämä luomulannoitettu maaperä on niin mustaa ja pehmeää ja soljuu sormieni välitse. Tavallinen viljelymaa on kuivaa ja kovaa. Ja määrän lisäksi myös sadon laatu on parantunut huomattavasti mausta nyt puhumattakaan, kertoo Janveer innostuneena ja esittelee ylpeänä viljelyksiään.

Janveer saa vuosittain kaksi satoa muun muassa eri viljalajikkeita sekä vihanneksia. Hän on niin vakuuttunut kokemastaan muutoksesta, että on nyt alkanut kouluttaa muita alueen viljelijöitä luonnonmukaiseen viljelyyn liittyen. Yhteensä jo 494 Sagarin alueen viljelijää on saanut koulutusta muun muassa siitä, miten luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita valmistetaan, ja miten siemenet tulee käsitellä ennen kylvöä. Yhteensä jo 250 eekkeriä viljelysmaata on siirtynyt luomuviljelyyn, ja viljelijöiden investoinnit eekkeriä kohden ovat laskeneet 51:stä eurosta 44 euroon. Maaperän parannuttua ja lajikkeiden monipuolistuttua luomuviljelyyn siirtyneet viljelijät selviävät myös sään vaihteluista muita paremmin. Maanviljelijöiden tukemiseksi on muodostettu 35 maanviljelijöiden tukiryhmää sekä yksi koko alueen kattojärjestö, joten tiukan paikan tullen apu on aina lähellä.

Maailman ruokapäivää vietetään 16.10. Tämän vuoden teemana on: Ilmasto muuttuu. Myös ruuan ja maanviljelyn on muututtava. Päivää voi juhlistaa ostamalla Ruokaa lapsille -lahjan eettisten lahjojen kaupastamme