Mitä miettii isä?

Millaisia ovat isien ilot ja murheet ympäri maailman? Vaikka elinympäristöt ja tavat ovat hyvin erilaisia Keniassa, Intiassa, Sri Lankassa, Ugandassa ja Perussa, ovat perheen toimeentulo ja lasten hyvinvointi kaikkien näiden isien kertomuksissa vahvasti läsnä.

Kenialainen Jonathan on viiden lapsen isä ja oppinut World Visionilta uuden metsitysmenetelmän, jonka jälkeen moni asia on muuttunut: - Nyt puiden alla kasvaa niin paljon heinää, että sitä riittää myytäväksi asti. Lehmämme saa nykyään riittävästi syödäkseen, mikä on vaikuttanut maidontuotantoon paljon. Perheelläni on käytettävissä enemmän rahaa, ja voin maksaa lasten koulumaksut maidon ja heinän myymisestä saatavilla tuloilla. Nyt voin ylpeänä esitellä aikaansaannostani.

40-vuotias intialainen Badu on 8-vuotiaan Sakhin isä: - Vietämme mielellämme aikaa yhdessä lukien. Sain aikoinaan käydä koulua 8. luokkaan asti, joten voin auttaa Sakhia oppimaan. Se on minulle tärkeää.

Kuvassa on srilankalainen isä poikansa Sachinthan kanssa: - World Vision huomasi kummiohjelman aikana, että monet kylämme vanhemmat eivät olleet saaneet kunnollista tietoa ja esimerkkiä siitä, miten hoivaamalla pieniä lapsiamme voisimme vaikuttaa myönteisesti heidän myöhempään kehitykseensä. Nyt kahden vuoden jälkeen erityisesti kylämme isät ovat ottaneet lapsista huolehtimisen sydämen asiaksi.

42-vuotias ugandalainen Lawrence peittää banaaniviljelmiään lehtikatteella. Tämän viljelystekniikan yhdeksän 1-21-vuotiaan lapsen isä oppi World Visionin koulutuksessa: - Mullan peittäminen lehtikatteilla estää veden haihtumista kuivan kauden aikana. Opin tämän ja muun muassa luomulannotteen teon kurssilla. Nyt koko perheeni syö hyvin, erityisesti matookeja (eli vihreitä banaaneja), sillä viljelmäni tuottavat entistä paremmin.

Perulaisilla isällä ja pojalla, Jesuksella ja Johanilla, on menestyvä juuttiyritys: - Jäin 1990-luvulla poliittisen turbulenssin takia työttömäksi, mutta onneksi sain World Visionin kautta lainan perustaakseni oman, juuttia tuottavan yrityksen. Juuttia tarvitaan muun muassa vaatteisiin, laukkuihin ja kenkiin. Käsittelemme ja värjäämme juutin, ja sitten se on valmista myytäväksi eteenpäin vaateteollisuuteen. Yritykseni on menestynyt niin hyvin, että yhden ulkopuolisen työntekijän lisäksi poikani Johan on myös saanut siitä töitä. Teemme töitä kuusi pitkää päivää viikossa, mutta isänä se on minulle kaiken sen arvoista, sillä Johanilla ja muilla lapsillani on kaikkea mitä he tarvitsevat.

Ole ajoissa liikenteessä ja muista lähipiirisi isää, ukkia, taataa, pappaa tai ukkoa isänpäivälahjalla jo nyt eettisten lahjojen kauppamme tärkeällä paketilla. Lahjan voit ajastaa haluamaasi ajankohtaa. Isänpäivää vietetään Suomessa sunnuntaina 13.11.2016.