Vahvojen naisten talo

Aurinko helottaa kuumasti nairobilaisen talon pihalla, jossa kenialaisnuoret tanssivat ja toivottavat suomalaiset vieraat iloisina vastaan. Talossa työskentelevät naiset ovat upea esimerkki siitä, mitä World Visionin kautta saatu ammattikoulutus voi parhaimmillaan saada aikaan. Hankkeessa on tuettu slummissa asuvia nuoria äitejä ja hiv-positiivisia naisia uuden, valoisamman tulevaisuuden alkuun. Ryhmän nimeksi keksittiin Tuinuke, joka tarkoittaa suomeksi ”nouse ja menesty”.

Tuinuken perustaja, neljän lapsen yksinhuoltajaäiti Rosemary Awuor pääsi alun perin World Visionin järjestämälle ammattikurssille, josta hän sai lahjaksi ompelukoneen. Kurssin jälkeen hän keräsi viisi naista yhteen, joiden kanssa yritystoiminta lähti hiljalleen alkuun.

- Myimme aluksi pieniä määriä kierrätyspaperista tehtyjä laukkuja ja koruja. Niistä saadun tuoton avulla pystyimme työllistämään lisää naisia ja ostamaan yrityksellemme toisen ompelukoneen, Rosemary kertoo.

Tuinuke on hiljattain avannut uudet toimitilat Nairobin liepeille, jossa on myynnissä laaja valikoima naisten valmistamia värikkäitä laukkuja, pussukoita ja erilaisia koruja. Kymmenille nuorille tytöille on järjestetty talossa valistuskoulutusta hivistä ja aidsista ja samalla he ovat päässeet tekemään ompelutuotteita omin käsin. Talossa työskentely on myös opettanut nuorille tärkeitä taitoja yrittäjyyteen liittyen.

- Yrittäjyys on muuttanut elämäni täysin. Lapseni voivat käydä nyt koulua ja samalla pystyn auttamaan muita orpolapsia. Olen todella onnellinen tällä hetkellä, Rosemary hymyilee.