Miksei Kolumbiassa saatu vieläkään rauhaa?

Rauhanponnistelut kaatuivat hiuksenhienoon tappioon lokakuisessa äänestyksessä. Nyt kolumbialaiset kertovat miksi.

Kolumbialaiset äänestivät lokakuun alussa siitä, hyväksyykö kansa hallituksen ja FARC-sissien välisen rauhansopimuksen. Äänestystulos oli tasainen ja ei-äänet saivat hiuksenhienon vaalivoiton. Eroa kyllä- ja ei-äänillä oli alle puoli prosenttiyksikköä. Huomio kiinnittyi myös ällistyttävän alhaiseen äänestysprosenttiin, sillä vain 38 prosenttia kansalaisista kävi antamassa äänensä.

Latinalaisen Amerikan ohjelma-asiantuntijamme Merja Tikkanen-Vilagi vieraili Kolumbiassa heti äänestyksen jälkeen. Hän kertoo, että kyllä- ja ei -äänten jakautumista on mielenkiintoista verrata Kolumbian karttaan.

- Kolumbialaiset painottivat, että rauhansopimuksen allekirjoittamista kannattivat ne, jotka olivat kaikkein eniten kärsineet sodasta. He olivat jo lopen uupuneita tilanteeseensa ja toivoivat, että rauhansopimus allekirjoitettaisiin nopeasti sen mahdollisesta kitkeryydestä huolimatta, kertoo Merja Tikkanen-Vilagi. 

Sen sijaan ne kansalaiset, joiden oma henki tai omaisuus ei ole ollut suoraan uhattuna, eivät hyväksyneet rauhanehtoja. Jos rauhansopimus olisi toteutunut, se olisi jättänyt FARC-sissit ilman rangaistusta ja mahdollistanut, että he saavat osallistua jatkossa maan politiikkaan omana puolueenaan.

- Nuorten äänet jakautuivat nekin kahtia. Oli ilahduttava kuunnella, kuinka nuoret pystyivät keskustelemaan aiheesta keskenään ja perustelemaan mielipiteitään ilman, että kukaan provosoitui. Tästä olisi meillä monilla paljon oppimista Suomessakin, kertoo Tikkanen-Vilagi.

Suomalaisten kummien kummilasten kotiseudulla, slummimaisissa olosuhteissa Nace la Esperanzassa asuva 16-vuotias Andrea muistuttaa, että rauha on hidas prosessi, joka saavutetaan vähitellen.

- Rauhansopimuksella olisi vaikutus meidänkin elämäämme. Sota lisää turvattomuutta, ja nielee valtavasti rahaa. Se voitaisiin käyttää vaikka meidän nuorten kouluttamiseen. Haluaisin opiskella jatkossa psykologiaa ja jakaa nuortenryhmässä oppimaani muille nuorille, kertoo Andrea (kuvassa vasemmalla).