Paratiisisaaren saastunut pohjavesi vaarantaa lasten terveyden

Puhtaasta vedestä voi olla pulaa muuallakin kuin autiomaissa. Myös srilankalaisen vehreyden keskellä painitaan vesihaasteiden kanssa: pohjavesi on monin paikoin kemikaalien saastuttamaa eikä sitä riitä koko vuodeksi. Kummien avulla olemme voineet kuitenkin auttaa paikallisia ratkaisemaan vesiongelman.

Meren ympäröimällä Sri Lankan saarella on runsaat pohjavesivarat. Pohjaveden hyödyntäminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta, sillä maanviljelyssä käytetyt kemialliset torjunta-aineet ja lannoitteet saastuttavat erityisesti rannikkoalueen pohjavesiä.

- Veteen joutuneet kemikaalit aiheuttavat lapsissa esimerkiksi veren happipitoisuuden alenemista ja pahoinvointia. Lisäksi saastuneen veden juominen aiheuttaa munuaisongelmia ja vaurioittaa hampaiden pintaa. Kemikaalit ovat iso ongelma alueen ihmisille, joten ympäristöystävällisempien viljelytapojen koulutus on isossa roolissa tekemässämme työssä, kertoo Sri Lankan ohjelmista Suomen World Visionilla vastaava Saara Nokelainen.

Viljelijöitä haittaa veden puute, joka on pahimmillaan joulukuusta maaliskuun asti kestävällä sateettomalla kaudella. Kasteluvesitankkeja tai -kanavia ei ole riittävästi eikä vanhoja tankkeja ole osattu korjata. Olemme opettaneet asukkaita kunnostamaan tankkeja ja kastelukanavia. Kahden vuoden aikana yli 500 ehetuwewalaista maanviljelijäperhettä on nyt voinut jo saada kaksi satoa vuodessa entisen yhden sijasta.

- Andarawewan vesitankki on ollut poissa käytöstä 70 vuotta. Viime vuonna valmistunut tankki mahdollistaa isommat sadot ja suuremmat tulot alueen viljelijöille. Sanat eivät riitä selittämään tunnettani, ja sitä mitä tämä minulle ja perheelleni merkitsee. Olen niin kiitollinen, toteaa ehetuwewalaisen maanviljelijäorganisaation puhemies.

Kyliin on myös perustettu vedenpuhdistamoita, joiden toiminnasta asukkaat vastaavat. Osa puhdistamoista toimii aurinko- ja tuulienergian voimalla. Luonnon lisäksi myös vanhemmat ovat tästä kiitollisia: enää lapset eivät tule kipeiksi likaisesta vedestä. 

Vesityö on iso osa monia kummiohjelmiamme. Kummiksi voit liittyä täällä