Vesi tuli Molokseen - mutta mitä sitten?

Syrjäisellä Moloksen seudulla Länsi-Keniassa, noin tunnin matkan päässä Mogotion kaupunkikeskuksesta on etsitty pohjavettä 1960-luvulta lähtien. Asukkaiden jopa 20 kilometrin pituiset vedenhakumatkat on pian historiaa, sillä World Vision on rakennuttanut kummien tuella alueelle vedenpumppaamon. Mutta mitä sitten tapahtuu?
 
- Tämä alue on erittäin kuivaa seutua, ja olemme etsineet sopivaa paikkaa kaivolle ainakin 1960-luvulta lähtien. Veden hakeminen on täällä naisten ja lasten työtä. Osalla on apunaan aasi, mutta jotkut kantavat kahta jerrykannua käsissään ja lasta selässään koko 20 kilometrin matkan Molo-joelle ja takaisin. Maasto ei ole tasaista, vaan heidän tulee ylittää korkea mäki päästäkseen joelle. Se on todella rankkaa ja vaivalloista. Heillä menee siihen koko päivä, joten lapset eivät ehdi kouluun, eikä naisilla jää aikaa hoivata lapsiaan tai vaikkapa aloittaa käsitöiden tekoa lisäansioiden saamiseksi. Lisäksi haettava vesi on likaista, joten kärsimme likaisen veden aiheuttamista sairauksista, kuten ripulista, kertoo kenialainen kylänvanhin Moloksen alueen tilanteesta.
 
 
Helposti ei vettä löytynyt nytkään, sillä porattu kaivo on peräti 228 metriä syvä. Pumppaamo toimii 48 aurinkopanelin tuottamalla energialla, ja alueen talouksilta kerätään pieni maksu pumppaamon huoltoa ja ylläpitoa varten.
 
Köyhällä yhteisöllä ei olisi mitenkään ollut varaa itse rakennuttaa pumppaamoa, mutta World Vision on kummien tuen ansiosta voinut avustaa rakennuskustannuksissa. Seudun asukkaat ovat olleet alusta asti mukana hankkeessa, ja esimerkiksi pumppaamo ja putket on rakennettu yksityisten ihmisten lahjoittamalle maalle. Käynnistämisen jälkeen vedenjakelusta vastaa paikallinen vesikomitea, joka suhtautuu rooliinsa vakavasti.
 
Pumppaamolta johdetaan aluksi vettä kahteen erilliseen vesipisteeseen, joista hyötyy jopa 5 000 ihmistä kotieläimineen sekä aluksi ainakin yksi koulu. Asukkaat ovat itse kaivaneet käsin kilometrien pituiset vesijohdot maahan. Koekäyttöjen myötä vesi on todettu erittäin puhtaaksi. Kokonaisuudessaan projekti oli valmis vuoden 2016 loppuun mennessä.
 
Vesitilanne Mogotion alueella on parantunut kummien ansiosta muutenkin huomattavasti. Vuonna 2012 vain 9 % kotitalouksista sai puhdasta vettä kuivan kauden aikana. Sadekaudenkin aikana luku oli vain 21 %. Vuonna 2016 samat luvut ovat jo 35 % ja 72 %.
 
- Olemme odottaneet tätä päivää niin pitkään, ja tämä on meille ihme. Nyt rukoilemme samaa ihmettä myös muille alueen ihmisille. Vesi on meille elämä. Nyt, kun pitkät vedenhakumatkat ovat kohta historiaa, minulla on aikaa ja mahdollisuus perustaa oma puutarha ja vaikkapa tehdä käsitöitä. Sen lisäksi voimme viettää aikaa lastenlastemme kanssa. Se tuntuu hyvältä, koska omien lastemme lapsuus kului vettä kantaessa. Kiitos teille World Vision ja suomalaiset tukijat, totesi noin 50-vuotias isoäiti Pauline juuri ennen pumpun koekäytön aloittamista, ja liittyi sitten laulavien ja tanssivien naisten kuoroon.
 
Moloksen naisten iloa pääset todistamaan esimerkiksi tällä Facebook-videolla.
 
Jos et ole vielä kummi, pääset liittymään kummiksi verkkosivuillamme.