''Pakomatkalla kuulimme vain ammuskelua''

6. elokuuta 2014 oli unohtumaton päivä Karemlashin kylässä Irakissa. Puoliltaöin naapureiden huuto herätti perheen äidin Wafa Salimin.  Terroristijärjestö Isisin kerrottiin olevan vain kahden tunnin ajomatkan päässä perheen kotitalosta. Kylän asukkaat joutuivat pakkaamaan kiireesti tavaransa ja lähtemään tuntemattomalle pakomatkalle.

- Mieheni Azam oli töissä kylämme ulkopuolella. Soitin hänelle monta kertaa peloissani ja lopulta hän tuli kotiin. Olimme viimeinen perhe, joka poistui kotikylästämme, perheen äiti Wafa kertoo.

Tiet olivat tukossa, koska sadat perheet lähtivät tuona yönä pakoon Isisiä. Wafa, Azam ja heidän nyt 4-vuotias Sam-poika ehtivät paeta kaksi tuntia ennen Isisin tuloa heidän kyläänsä. Ammuskelua kuului joka puolella.

Perhe asuu nyt kirkon tukemassa pienessä konttiasunnossa Pohjois-Irakin Erbilissä kolmen muun kristityn perheen kanssa. Koko leirillä asuu noin 138 perhettä, yhteensä 600 ihmistä.

Perheen keittiön lattialla iäkäs nainen leikkaa lihaa, ja lapsia juoksee ympärillä. Salimin perhe asuu nyt yhdessä pienessä huoneessa, jossa on parisänky ja keittolevy ruoanlaittoa varten. Samin ainoa lelu on muovinen leikkiase, jota hän esittelee ylpeänä. Perheen äidin Wafan silmistä paistaa suru. On vaikea arvioida, milloin he pääsevät palaamaan kotikyläänsä. Perheen saamien tietojen mukaan Isis on tuhonnut 60% kotikylästä, ja 30% taloista on poltettu maan tasalle. Päivät kuluvat leirissä kokaten ja kotitöitä tehden. Perheen isä Azam tekee satunnaisia rakennustöitä Erbilin alueella.

World Visionin tuella perhe on onneksi päässyt osittain takaisin kiinni elämään. Järjestö jakaa leirissä asuville perheille ruokakuponkeja, joilla he tekevät päivittäiset ruokaostokset. Sen lisäksi World Vision ylläpitää lapsille ja nuorille suunnattuja kerhoja, jossa lapset voivat laulaa, piirtää ja harrastaa liikuntaa. Perheen poika Sam osallistuu aktiviteetteihin ja vaikuttaa iloiselta nuorelta pojalta.

Perheen hartain toive on palata kotikyläänsä, mutta ajankohta on vielä hämärän peitossa.

- Toivon, että voisimme kaikki saman kylän perheet palata yhdessä koteihimme. Tärkeintä minulle on, että Sam saa hyvän koulutuksen ja paremman tulevaisuuden kuin me, Wafa sanoo toiveikkaana.

Tarkemmin World Visionin työhön Irakin pakolaisleireillä pääset tutustumaan Al Jazeeran kuvaaman uutisfilmin kautta. 

World Visionin työtä irakilaisten ja syyrialaisten pakolaisten parissa pääset tukemaan verkkosivuillamme.