’’Pakenin silpomista pimeässä metsässä’’

Kenialainen World Visionin työntekijä Joyce Gitao, 28, on rohkea ja esimerkillinen nainen. Hänen perheessä ympärileikkaus oli käytäntö, joka suoritettiin kaikille suvun naisille. Hänen isänsä halusi, että Joyce silvotaan 10 muun tytön kanssa. Joyce pelkäsi ympärileikkausta, koska se olisi tarkoittanut koulunkäynnin lopettamista. 16-vuotiaana hän päätti paeta kotoaan pimeän tultua.

- Lähdin keskellä yötä metsään ja mukanani oli vain muovipussi, jossa oli vaihtovaatteet. Minua pelotti, mutta en kertonut suunnitelmistani edes siskoilleni. Kävelin 20 kilometriä, jonka jälkeen vanha nainen löysi minut, antoi vettä ja vei tyttöjen turvakotiin.

Joyce asui turvakodissa kaksi ja puoli vuotta, jonka aikana hän kävi koulunsa loppuun. Hänen tätinsä yritti saada Joycea palaamaan kotiin, mutta edessä olisi ollut ympärileikkaus.

- Tätini sanoi, että ilman silpomista en pääsisi esimerkiksi naimisiin. Hän muistutti, että kaikki sukumme naiset on ympärileikattu, eikä kukaan ollut kuollut toimenpiteeseen. Perheessäni ei osata arvostaa nuorten tyttöjen koulutusta.

Joycen isä ymmärsi tyttöä, mutta ei silloin uskaltanut uhmata suvun perinteitä. Nyt Joyce työskentelee World Visionin projektikoordinaattorina Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja nauttii vapaudestaan.

- En kaipaa naimisiin, koska minulla on ura ja ystävät. Olen taas väleissä tätini kanssa ja hän on jopa ylpeä menestyksestäni.

Tammikuun lopussa alkava Suomen World Visionin Pelasta pimppi - Seis silpomiselle -kampanja nostaa esiin tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla rikkovan käytännön ja vaatii toimia sen lopettamiseksi. Arviolta yli kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi. World Vision on tehnyt jo pari vuosikymmentä työtä silpomisen pysäyttämiseksi muun muassa Keniassa.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään joka vuosi helmikuun 6. päivä

Osallistu Pelasta pimppi -kampanjaan verkkosivuillamme

Osana kampanjaa järjestämme maksuttoman Pelasta pimppi -illan Apollo-yökerhossa helmikuun 8. päivä. IIllan aikana esiintyvät mm. Piritta Hagman, Meeri Koutaniemi, Millariikka Rytkönen sekä Emma Salokoski.