World Vision: Valokuvaaja Meeri Koutaniemi Pelasta pimppi –kampanjan kasvoksi

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään tänään 6. helmikuuta. Suomen World Visionin Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanja nostaa esiin käytännön, joka rikkoo tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla. Samalla kampanja vaatii toimia sen lopettamiseksi. Arviolta yli kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi. World Vision on tehnyt jo pari vuosikymmentä työtä silpomisen pysäyttämiseksi muun muassa Keniassa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi kampanjan tuoreista kasvoista. Hän on taistellut pitkään tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastaan ja valmistelee aiheesta kirjaa. Vuonna 2013 Koutaniemi kuvasi kahden teini-ikäisen Masai-heimoon kuuluvan tytön ympärileikkaukset Keniassa. Koutaniemi näkee silpomisen vakavana ihmisoikeusrikoksena ja väkivallan tekona.

- Tyttöjen sukupuolielimet silvotaan usein tunnistamattomiksi. Silpominen myös katkaisee yleensä tyttöjen koulunkäynnin ja pakottaa heidät jättämään perheensä. Lapsiavioliitot ovat yleisiä ja niitä edellyttää tytön siirtymäriitti naiseksi silpomisen kautta. Yhdenkin tytön selviytymistarina motivoi minua jatkamaan ympärileikkauksen vastaista työtä. Meillä jokaisella on velvollisuus vaatia tyttöjen turvallisuutta, Koutaniemi sanoo.

Silpomista tapahtuu pääosin noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä. YK:n lapsijärjestö Unicefin mukaan maailmassa elää jopa 200 miljoonaa ympärileikattua tyttöä ja naista. Silpominen on vanha kulttuurinen käytäntö, joka on usein myös osa aikuistumisriittiä. Yhteisön paine jatkaa silpomiskäytäntöä on yleensä kova.

Kampanjaan voi osallistua tukemalla Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä Keniassa:

Verkkolahjoitus: worldvision.fi/pelasta-pimppi 

Tekstiviesti: 10 euron arvoinen tekstari AUTAN numeroon 16499.

Tämän vuoden kampanjatuotteena on Pelasta pimppi –heijastin, jonka on suunnitellut taiteilija ja Suomen World Visionin lähettiläs Paola Suhonen/Ivana Helsinki. Heijastin suojaa käyttäjäänsä ja lähettää samalla vahvan silpomisen vastaisen viestin.

Suomen World Vision järjestää Pelasta pimppi –illan Helsingin Apollossa ke 8.2 klo 17-19.  Maksuttomassa tilaisuudessa esiintyy muun muassa World Visionin terveyslähettiläs, fysioterapeutti ja doula Piritta Hagman, silpomista Keniassa dokumentoinut valokuvaaja Meeri Koutaniemi, silpomisen läpikäyneitä synnyttäjiä työssään kohtaava Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, vuosia silpomisen vastaista työtä tehnyt ohjelmajohtajamme Annette Gothóni ja upea laulaja Emma Salokoski ja 15 hengen kuoro.

https://www.facebook.com/events/1293897907341441/

Lehdistö on tervetullut haastattelemaan illan esiintyjiä Apolloon klo 16.30 alkaen.

Lisätiedot kampanjasta:
Ohjelmajohtaja Annette Gothóni, Suomen World Vision
+358 40 5950 892
annette.gothoni@worldvision.fi

Haastattelupyynnöt medialle:
Tiedottaja Anna Palmén, Suomen World Vision
+358 50 544 1842 
anna.palmen@worldvision.fi