World Vision toi toivon Irakin pakolaislapsille

Tie mutkittelee kauniiden ja vehreiden vuorten välissä Pohjois-Irakin Kurdistanissa. Automme ohittaa monta pientä kylää, joiden varsilla paikalliset miehet juovat kahvia, naiset tekevät ostoksia pienissä supermarketeissa ja lapset juoksentelevat jalkapallon perässä. On vaikea kuvitella, että samalla seudulla asuu satojatuhansia maansisäisiä pakolaisia. Terroristijärjestö Isisiä paenneet irakilaisperheet ovat majoittuneet YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n perustamiin pakolaisleireihin ja telttoihin, joissa talvella lämpötilat tippuvat pakkasasteille. Suurin osa perheistä on kotoisin Mosulista, jossa Isis hallitsee vielä pientä osaa kaupungista.

Vuonna 2014 Beerseveksi nimetyissä kahdessa pakolaisleirissä Pohjois-Irakissa asuu yhteensä noin 20 000 pakolaista telttamajoituksessa. Yhdessä teltassa saattaa yöpyä jopa 10 henkinen perhe. Telttaa lämmitetään pienellä kaasupolttimella, ja yöt nukutaan pienillä lattiapatjoilla. Monille perheille teltta on toiminut kotina jo kahden vuoden ajan.

World Vision on tukenut Beersevessä asuvia lapsia rakentamalla leirille lapsiystävällisen tilan. Tarhamaisessa tilassa 600:lla lapsella ja nuorella on mahdollisuus leikkiä, harrastaa erilaisia urheilulajeja ja opiskella. Tarvittaessa he saavat myös psykososiaalista tukea. Monet lapsista ja nuorista ovat pahasti traumatisoituneita kokemistaan kauheuksista, joita he ovat nähneet kotikylissään. Muutama lapsi oli jopa pelastettu Isisin propagandaleireiltä ja tullessaan World Visionin tilaan he eivät puhuneet tai olivat aggressiivisia. Eräs poika toisti useaan otteeseen äidilleen, että haluaisi palata Isisin luokse ja leikata nukkensa pään irti.

World Visionin pitkäjänteinen työ on pikku hiljaa tuottanut hyviä tuloksia ja monet lapset puhuvat, leikkivät ja nauravat pitkästä aikaa.

Suomen World Vision avasi viime kesänä ulkoministeriön tuella vuoden pituisen vesi- ja sanitaatioprojektin Kurdistanin alueella Pohjois-Irakissa. 120 vammaisen kotiin on rakennettu esteettömät käymälät ja suihkut, jotta heidän päivittäinen elämä helpottuisi. Projektille on haettu jatkorahoitusta ulkoministeriöstä. Voit tukea työtämme Irakin pakolaisleireillä verkkosivuillamme.