Keniassa juhlittiin isosti ja silpomatta

St. Catherinen lukion pihamaa täyttyi iloisista juhlijoista, kun Länsi-Kenian Sookissa vietettiin vaihtoehtoista aikuistumisjuhlaa viime joulukuussa. 500 osallistujaa tanssi ja lauloi seudun tyttöjen kunniaksi. Näissä juhlissa ei silvottu enää yhtään tyttöä.
 
St. Catherinen lukio sijaitsee alueella, jossa tyttöjen sukuelinten silpominen oli vielä muutama vuosi sitten normi ja samalla tärkeä aikuistumisriitti, jota kokoonnuttiin juhlimaan isolla joukolla.

Suomalaisten tukemaa silpomisen vastaista työtä on tehty Sookissa vuodesta 2010. Kun työ aloitettiin, käytännössä lähes kaikki tytöt silvottiin. Tuskallinen silpominen päätti samalla tyttöjen koulutien ja käynnisti avioliittovalmistelut. Jopa 12-vuotiaiden tyttöjen lapsuus jäi taakse.
 
Kuudessa vuodessa silpomisten määrä on laskenut seudulla noin neljänneksen.
 
– Tässä työssä haasteena on se, että syvään juurtuneet perinteet muuttuvat hitaasti. Mutta tuloksia syntyy ja ne ovat kestäviä. Nykyään Sookissa jo 80 prosenttia alueen mielipidevaikuttajista vastustaa sukuelinten silpomista, kertoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni.
 
 
Silpomista kitketään monin keinoin; tiedottamalla silpomisen haitoista, kouluttamalla silpojia uusiin ammatteihin sekä rakentamalla tytöille turvataloja ja asuntoloita. Yksi toimivimmista keinoista on St. Catherinen lukiollakin järjestetty vaihtoehtoinen aikuistumisjuhla. Suomen World Visionin tukemiin tilaisuuksiin on vuosien varrella osallistunut pitkälti yli 20 000 kenialaista tyttöä.
 
– Aikuistumisriitit ovat Sookin seudulla todella tärkeitä juhlia. Tärkeää perinnettä on lähdetty muuttamaan yhdessä niin, että vain silpomisosuudesta luovutaan.
 
Tieto lisääntyy ja silpomiset vähenevät
 
Silpominen on ollut Keniassa laitonta vuodesta 2011. World Visionin työllä on ollut lain toimeenpanossa merkittävä rooli. Silpominen on vähentynyt maassa vuosi vuodelta ja esimerkiksi Sookissa 15 000 asukasta kertoo nyt tietävänsä silpomisen haitoista, työn alkaessa vuonna 2010 näin vastasi vain reilut 600 sookilaista.
 
– Globaalisti tyttöjen todennäköisyys joutua silvotuksi on kolmanneksen pienempi kuin vielä kolmekymmentä vuotta sitten, toteaa Gothóni.
 
Suomen World Visionin Pelasta pimppi -kampanjalla helmikuussa kerättiin varoja silpomisen vastaiseen työhön Sookin alueella. Tuhannet suomalaiset lähtivät upeasti mukaan kampanjaan lahjoittamalla ja jakamalla tietoa tärkeästä asiasta.
 
Helsingissä 8.2. järjestetty Pelasta pimppi -ilta veti Apollo-klubin täyteen osallistujia. Tilaisuudessa puhuivat kampanjan kasvoina toimineet World Visionin terveyslähettiläs Piritta Hagman, valokuvaaja Meeri Koutaniemi sekä Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. Lisäksi osallistujia viihdytti huikea Emma Salokoski Voices.