Kaksi siepattua pikkulasta saatiin pelastettua Intiassa

World Visionin kouluttamat vapaaehtoiset pelastivat kidnapatut Arachana-tytön, 4, ja Shiva-pojan, 6.
 
Nelilapsisen intialaisperheen lapset Arachana ja Shiva siepattiin vuodenvaihteessa, kun he olivat viemässä roskia läheiselle kaatopaikalle. Vanhemmat huomasivat nopeasti lastensa katoamisen ja pyysivät apua lähialueen asukkailta. Pyyntö kantautui Intian Indoressa toimivan lastensuojeluyksikön tietoon. Kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin kouluttamat vapaaehtoiset olivat yhteydessä poliisiin ja vaativat sitä reagoimaan lasten katoamiseen.
 
– Olemme panostaneet Indoressa lastensuojeluun, ja se tuottaa tulosta. World Visionin kouluttamissa lastensuojeluyksiköissä toimii 430 aktiivijäsentä. Työtä tehdään suomalaisten tuella, Suomen World Visionin Intian ohjelmavastaava Saara Nokelainen sanoo.
 
Shiva-poika löytyi vapaaehtoisten ja poliisin yhteistyöllä nopeasti, mutta Arachana-tyttö pysyi kateissa. Kuusi päivää kestäneiden sitkeiden etsintöjen jälkeen tyttö paikallistettiin 50 kilometrin päästä kodistaan. Lapset ovat nyt turvassa vanhempiensa luona.
 
Poliisi paljasti pidätyksen yhteydessä lasten kidnappauksiin erikoistuneen rikollisliigan.
 
– Siepatut lapset oli tarkoitus myydä eteenpäin ”agenteille”, kertoi liigaan kuulunut nainen poliiseille.
 
World Vision järjestö on tehnyt viimeisen kahden vuoden aikana paljon työtä lastensuojeluyksiköiden toiminnan vakiinnuttamiseksi. Yksiköt tekevät tiivistä yhteistyötä poliisin ja lasten auttavan puhelimen Child Linen kanssa.
 
– Lastensuojeluyksiköt ovat aiemminkin saaneet ratkottua lastensuojelurikoksia. Hylätty vauva on päässyt viranomaisten turvaan ja pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on saanut oikeutta, kun tekijä vangittiin. Lastensuojeluyksiköt tekevät paljon ehkäisevää työtä, kuten puhuvat lapsiavioliittoja ja lapsityötä vastaan, Nokelainen listaa.
 
World Visionin koulutuksen ansiosta Indoren slummin ohjelma-alueen nuorista 90,5 prosenttia tietää, kenen puoleen kääntyä ja minne ilmoittaa, jos kohtaa lastensuojelurikkeitä tai väkivaltaa.
 
– Jo se, että hädän hetkellä tietää, että voi hakea apua ja muistaa nopeasti kenen puoleen kääntyä, on iso muutos. Nopeus saattaa ratkaista lapsen kohtalon esimerkiksi kidnappaustilanteissa, Nokelainen kertoo.
 
Arvioiden mukaan maailmassa on noin 20 miljoonaa ihmiskaupan uhria, joista 30 prosenttia on lapsia.