Suomen World Vision auttaa väkivaltaisuuksia pakenevia vammaisia Ugandassa ja Irakissa

Suomen World Vision käynnistää humanitaarisen avun operaatiot pakolaisleireillä Irakin Kurdistanissa sekä Ugandassa. Järjestö parantaa vammaisten pakolaisten puhtaan veden saantia sekä sanitaatiopalveluita. Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt avustusprojektiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa.
 
Pakolaisleirillä ei usein huomioida esteitä, joita vammaiset kohtaavat esimerkiksi hakiessaan vettä. Leiriolosuhteissa heidän asemansa on äärimmäisen haavoittuva.
 
– Korjaamme ja rakennamme kaivoja ja vesipisteitä, jotta vammaiset ihmiset saavat puhdasta vettä itsenäisesti. Lisäksi rakennamme kouluihin, terveysasemille ja koteihin vammaisystävällisiä käymälöitä, kertoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen.
 
Molemmille leireille rakennetaan luiskia, levennettyjä sisäänkäyntejä sekä muita elämää helpottavia ratkaisuja. Vesipisteille, koteihin ja vessoihin toimitetaan apuvälineitä kuten kahvoja, kaatimia ja istuimia.
 
– Keskeistä on se, että vammaiset osallistuvat alusta saakka suunnitteluun ja toteutukseen yhteistyökumppaneina, Niskanen sanoo.
 
Irakissa projekti käynnistyy Hasanshamin piirikunnassa sijaitsevalla pakolaisleirillä, joka vastaanottaa Mosulista ja sen lähistöltä saapuvia ihmisiä. Väkivaltaisuuksia pakenevien määrän arvioidaan nousevan jopa yli miljoonaan. 
 
Ugandassa vammaistyö alkaa Paloriniyan leirillä Moyon piirikunnassa. Vastikään perustetulle leirille virtaa päivittäin satoja nälänhätää ja väkivaltaa pakenevia ihmisiä Etelä-Sudanista.
 
Suomen World Vision on erikoistunut vammaisten lasten ja aikuisten huomioimiseen humanitaarisissa kriiseissä. Järjestö on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien pakolaisleireillä Ugandassa, Keniassa ja Irakissa.
 
– Projektit ovat olleet erittäin onnistuneita. Palveluiden ja apuvälineiden parantamisen lisäksi olemme lisänneet avustustyöntekijöiden, paikallisten viranomaisten ja pakolaisten ymmärrystä vammaisten oikeuksista, Niskanen toteaa. 
 
Humanitaariset operaatiot Kurdistanissa ja Etelä-Sudanin rajalla käynnistyvät huhtikuun alussa.
 
Lisätiedot:
 
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun päällikkö, Suomen World Vision 
043 211 3187
miikka.niskanen@worldvision.fi
 
Anna Pollari
Viestintäpäällikkö, Suomen World Vision
040 515 4592
anna.pollari@worldvision.fi