Kalastusta ja koulua vuoroissa - päivä Santukissa

Kambodzalainen 11-vuotias Chhav-poika viettää rauhallista arkea maalaiskylässä: herätys on aamuvarhaisella ja koulumatka taitetaan perheen yhteisellä polkupyörällä. Velvollisuuksiin vastapainoa tuo lastenkerho. Tervetuloa Santukiin!

11-vuotias Chhav asuu äitinsä, isänsä ja kahden pikkusiskonsa kanssa Santukin alueella Keski-Kambodzassa alueelle tyypillisessä peltikattoisessa puumajassa. Perheen pääasiallinen toimeentulo tulee sikojen ja kanojen kasvattamisesta.

- Herään joka aamu klo 05 ja autan vanhempiani sytyttämällä tulen hellaan. Pesen hampaat ja kasvoni, mutta kylpyyn en aamulla suostu kylmyyden takia, Chhav kertoo aamustaan.

Chhav jakaa pienen nukkumatilan 8-vuotiaan Sreyvang-siskonsa kanssa. Aamuisin he viikkaavat peiton ja hyttysverkon pois sekä rullaavat patjan pois tieltä. Perheellä ei ole varaa antaa lapsille aamiaisrahaa kouluun, mutta useimpina aamuina he saavat paistettuja munia ja riisiä syödäkseen ennen koulupäivää.

-  Koulumatkamme on neljä kilometriä, ja siskoni tulee pyöräni tarakalla koko matkan. Poljemme samaa matkaa kavereideni kanssa. Maantie pölyää paljon, Chhav kertoo koulumatkastaan.

Oppia useassa vuorossa

Chhavin luokalla on 41 oppilasta, ja oppiaineina ovat muun muassa khmerinkielinen kirjallisuus, matematiikka, yhteiskuntaoppi, tiedeaineet, englanti sekä hygieniakasvatus. Chhvin lempiaine on kirjallisuus. Matematiikka tuntuu hänestä hankalalta. Koulussa on liikaa oppilaita, joten opiskelu tapahtuu kahdessa vuorossa: helmikuussa Chhavin luokka opiskeli aamupäivän, ja maaliskuussa on taas iltapäivävuoron aika.

-  Kouluni kestää klo 11 asti. Meillä on kolme lyhyttä taukoa oppituntien välissä, joiden aikana pelleilemme ystävieni kanssa. Opettajani on Sun Seout. Hän on paras opettaja ja kaikkien mielestä todella komea, Chhav kertoo hymyillen.

Vapaa-aika täynnä velvollisuuksia

Puoliltapäivin Chhav palaa kotiin, missä hänen äitinsä on valmistanut yksinkertaisen lounaan: kasvis-riisi-keittoa ja grillattua kuivakalaa. Sen jälkeen Chhav suuntaa riisipellolle, missä hänen tehtävänsä on pyydystää kaloja. Se on helpompaa kuivalla kaudella kun vettä on vähemmän. Pyydetty kala on iso säästö perheen ruokakuluihin. Palattuaan kotiin Chhavin tehtäviin kuuluu vielä antaa vettä ja ruokaa sioille ja kaloille sekä vahtia pian 2-vuotiasta pikkusiskoaan.

- Alkuillasta menen usein kyläni lastenkerhoon. Siellä voin lukea kirjoja ja pelata jalkapalloa kaverieni kanssa. Meillä on yleensä tosi hauskaa, Chhav kertoo päivän lempihetkestä.

Kerhon jälkeen on iltapesun ja läksyjen vuoro. Chhav vahtii siskojaan samalla kun perheen äiti valmistaa kasviskeittoa perheelle. Klo 20 on talo hiljenee ja perheen lapset käyvät iltalevolle. Chhavin ei tarvitse tapahtumarikkaan päivän jälkeen juuri unta odotella.

Miltä santuklaisessa lastenkerhossa oikein näyttää? Tällä YouTube-videolla näet miten lapset saavat englanninkielen opetusta osana kerhon toimintaa. Toki illan aikana ehditään myös leikkimään ja pelaamaan erilaisia pelejä.

Olemme juuri aloittaneet uuden pitkäkestoisen kummiohjelman Santukin alueella Keski-Kambodzassa, ja tässä ensimmäisessä vaiheessa noin 700 lasta odottaa omaa suomalaista kummia. Alueella on pulaa puhtaasta vedestä ja vessoista, kouluopetuksen laadussa on parantamista ja toimeentulo ei ole riittävää monessa perheessä. Näitä asioita lähdemme yhdessä suomalaisten kummien tuella parantamaan. Liity kambodzalaisen lapsen kummiksi jo tänään: https://worldvision.fi/kummiksi