Aurinkoenergialla pienyrittäjien bisnes kasvuun Keniassa

GoSol.orgin ja World Visionin aurinkoenergiapilotti tuottaa hienoja tuloksia Länsi-Keniassa: auringon lämpöenergiaa hyödyntävä innovaatio on pienentänyt pienyrittäjien tuotantokustannuksia sekä parantanut työturvallisuutta ja tuotteiden laatua. Nyt projekti laajenee ja sen pääsponsoriksi lähtee merenkulku- ja energiamarkkinoilla toimiva Wärtsilä.
 
Puhtaalle ja edulliselle energialle on tarvetta, sillä 2,7 miljardia maailman ihmisistä käyttää edelleen esimerkiksi puuta tai puuhiiltä ruuanlaittoon ja muihin energiantarpeisiinsa. 
 
Startup-yrityksen ja kehitysyhteistyöjärjestön yhteistyöpilotti käynnistettiin viime kesäkuussa. Paikalliset käsityöläiset rakensivat kaksi lämpöenergiaa hyödyntävää laitetta pienyritysten käyttöön. Laitteessa käytettävän teräksen ja peilien avulla läpäistävä auringonvalo tuottaa siihen jopa 300 asteen lämpötilan. Kaikki valmistusmateriaalit ovat paikallisia.
 
Koptigen leipomo Tinderetissä käyttää laitetta omien leipomotuotteiden valmistamiseen. Alentuneiden tuotantokustannusten ja kasvaneen tuotantokapasiteetin ansiosta tuotteita myydään nyt aikaisempaa enemmän muun muassa alueen kouluihin. Leipomo säästää sähkökuluissa tuhansia shillinkejä kuussa.
 
Yier Ngima -ryhmä Karemossa valmistaa auringon lämpöenergialla maapähkinävoita. Kustannussäästöjen lisäksi teknologia parantaa valmiin tuotteen makua, kun valmistuksessa ei käytetä puuhiiltä. Työntekijät eivät myöskään enää altistu epäterveelliselle savulle.
 
– GoSol on kehittänyt teknologian, jonka kautta voidaan halvalla ja helposti valjastaa aurinkoenergia tuomaan hyötyä ympäri maailmaa. Sen avulla köyhätkin pienyrittäjät voivat saada paremman toimeentulon ja rahaa riittää esimerkiksi lasten kouluttamiseen. Samalla säästyy luonnonvaroja, kertoo kehitysyhteistyön asiantuntija Maija Seppälä Suomen World Visionista.
 
Kehitetty teknologia soveltuu muun muassa leivän leipomiseen, maapähkinän paahtoon, veden keittämiseen, ruoan paistamiseen sekä hedelmien, vihannesten ja kalan kuivatukseen.
 
– Aurinkoenergialaitteemme on yksinkertainen, edullinen ja sen huolto on helppoa. Tavoitteemme on, että 10 vuoden päästä kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus käyttää puhdasta ja ilmaista energiaa, toteaa GoSol.orgin toimitusjohtaja Eva Wissenz.
 
GoSol.org on Suomen World Visionin kehittämän innovaatio-ohjelma Weconomyn yritysyhteistyökumppani. Ohjelman avulla kehitetään kehitysmaiden alueille soveltuvia tuote-ja palveluinnovaatioita sekä liiketoimintamalleja yhdessä paikallisten ihmisten kanssa.
 
– Weconomy-yhteistyön tavoitteena on tehdä kestävää yhteistyötä yritysten kanssa ja parantaa köyhien yhteisöjen elämää, Seppälä kertoo.
 
 
 
Lisätiedot:
 
Eva Wissenz 
CEO, GoSol.org-projekti, 
Solar Fire Concentration
045 859 1454
eva.wissenz@gosol.org
 
Maija Seppälä
Progamme Advisor, Kenya & Uganda
Suomen World Vision
Tel. +358 50 573 4709 (Suomi)
Tel. +254 799624562 (Kenia 9.4. saakka)
maija.seppala@worldvision.fi
 
Anna Pollari
Viestintäpäällikkö
Suomen World Vision
Tel. +358 40 515 4592
anna.pollari@worldvision.fi