Kuivuuskriisi pahenee Itä-Afrikassa - vierailimme Keniassa

Yli 22 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua Itä-Afrikan alueella. Keniassa hädänalaisia on jo 2,7 miljoonaa. Asiantuntijamme Maija Seppälä palasi juuri Keniasta, missä hän tapasi kuivuuden kanssa kamppailevia perheitä Mogotiossa ja Ngoswetissa. 
 

Keniassa sataa yleensä kaksi kertaa vuodessa; lyhyet sateet tulevat loka-marraskuussa ja pitkät sateet maalis-kesäkuussa. Viime vuonna lyhyet sateet jäivät monin paikoin tulematta ja pitkät sateet ovat nyt myöhässä. 

- Kun lähimmät joet, purot ja vesilähteet ovat kuivia, ihmiset joutuvat vaeltamaan pitkiäkin matkoja saadakseen vettä. Lapset jäävät välillä pois koulusta, sillä heitäkin tarvitaan kantamaan kanistereita, Maija Seppälä kertoo.

- Tilanne eri puolilla Keniaa on todella vaikea. Mogotion ohjelmamme sijaitsee yhdellä pahiten kuivuneista alueista, mutta onneksi ennaltaehkäisevä työmme on auttanut toistaiseksi välttämään pahimman. Vesikioskeista ja porakaivoista riittää yhä ihmisille vettä. Määrää joudutaan kuitenkin säännöstelemään.

Koulutukset paremmista viljelytekniikoista ja kuivuutta kestävistä lajikkeista sekä opit siemenviljan ja ruuan varastoimisesta ovat auttaneet ihmisiä varautumaan kuivuuteen. Kouluille ja yhteisöille rakennetut vesitankit parantavat veden saantia. 

- Mogotiossa on myös tehty töitä sen eteen, että ihmiset toimivat yhdessä, joten konflikteilta on toistaiseksi vältytty, Seppälä sanoo.

Kenian valtio on alkanut toimittaa vettä ja ruokaa pahiten kärsiville alueille. World Vision tekee paikallishallinnon kanssa yhteistyötä, jakaa ruokaa ja huolehtii siitä, että apu menee oikeaan kohteeseen. Järjestön terveysvapaaehtoiset ohjaavat aliravittuja lapsia hoitoon. 

- Istutuskauden olisi pitänyt jo alkaa, mutta sateiden viipyessä kynnetyt pellot joutuvat odottamaan. Vaarana on, että sato jää pieneksi tai sitä ei saada ollenkaan. Tämä uhkaa lasten ja perheiden ravitsemusta, sillä tyypillisesti ruokaa ei juuri varastoida. Aliravittujen lasten määrä on jo kääntymässä nousuun, sanoo Seppälä.

Suomen World Visionilla on Keniassa kolme kehitysyhteistyöohjelmaa; Mogotion ohella toimitaan myös Meibekissä ja Ngoswetissa. Näillä seuduilla sateita on saatu jonkin verran, eikä tilanne ole yhtä vaikea kuin Mogotiossa. World Vision kuitenkin seuraa tilanteen kehitystä ja aloittaa tarvittaessa hätäavun eli ensisijaisesti ruuan ja veden jakelun.

Osassa Keniaa tilanne on jo niin paha, että ihmisiä uhkaa nälänhätä. Kansainvälisen World Visionin humanitaarinen operaatio on käynnistetty Kenian ohella Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Etiopiassa. Järjestö keskittyy auttamaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia perheitä. Hätäapuna jaetaan muun muassa ruokaa ja puhdasta vettä. Lisäksi World Vision keskittyy lastensuojeluun ja ylläpitää alueella toimivia liikkuvia terveysklinikoita. 

Suomen World Visionin kautta voi tukea humanitaarista operaatiota: 

Lahjoita 10 euroa. Lähetä tekstiviesti AUTAN nroon 16499
Lahjoita 20 euroa. Soita nroon 0600 558899
 
Ohjelma-asiantuntijamme Maija Seppälä vieraili 18.4. Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa Kenian kuivuustilanteesta. Maijan haastattelu alkaa kohdasta 12.00 Katsomon arkistosta.