Suomalainen 80-vuotias innovaatio leviää maailmalle

Kenian äitien ja lasten hyvinvoinnissa on suuria alueellisia eroja, eikä vastasyntyneiden kuolleisuus ole juuri laskenut sitten 1990-luvun alun. Tilanne on siis monin tavoin samanlainen kuin Suomessa 1930-luvulla. Niinpä World Vision lähtee yhdessä Logonet Oy:n kanssa ratkomaan tätä haastetta suomalaisin asein: äitiyspakkauksen avulla.  
 
”Synnytys on likaista puuhaa, joten siihen valitaan mukaan vaan likaisimmat vaatteet ja kankaat, joihin lapsi lopuksi kääritään. Kotona tapahtuvassa synnytyksessä tukena on oma äiti, anoppi tai hyvässä lykyssä kätilö. Kivunlievitystä ei juuri ole käytettävissä, vaan synnyttäjä kestää poltot reippaasti. Jos jokin menee pieleen, ei lääketieteen ammattilaisen apua ole saatavilla, vaan äiti, vauva tai pahimmassa tapauksessa molemmat kuolevat lapsenpäästössä.”
 
Suurin piirtein näin kuvailtiin synnytystä Suomessa 1940-luvulla, jolloin vielä puolet äideistä synnytti kotona. Ja näillä samoilla sanoilla sitä voidaan kuvata myös Kenian maaseudulla vielä tänäkin päivänä. Siellä vastasyntyneiden kuolleisuus ei olekaan juuri laskenut vuosien 1990-2015 välillä. Alle puolet äideistä pääsee käyttämään terveydenhuoltopalveluja raskausaikana tai synnyttää koulutetun avustajan tukemana. 
 
Suomessa synnytys- ja vastasyntyneiden kuolemia vastaan lähdettiin menestyksekkäästi taistelemaan äitiyspakkauksen ja siihen liittyvän neuvolatoiminnan avulla. Nyt olemme ottamassa nämä samat keinot käyttöön myös Luoteis-Keniassa, missä alamme jakamaan paikallisiin olosuhteisiin sopivaa äitiyspakkausta
 
- Luoteis-Kenia on kehitysmaan köyhintä ja kuivinta seutua. Alueella asuu muun muassa vaeltava turkana-heimo, ja lisäksi sieltä löytyy myös lähes Tampereen kokoinen Kakuman pakolaisleiri, missä olemme tehneet töitä jo pidempään. Erityisesti liikkeellä olevat ihmiset jäävät helposti perusterveydenhuollon ja raskaudenseurannan ulkopuolelle. Lisäksi alueella on paljon erilaisia uskomuksia, kuten että ainoastaan heikot naiset synnyttävät klinikalla, mikä estää naisia hakeutumasta raskausajan terveydenhuollon piiriin, kertoo muun muassa eettisten lahjojen kaupan äitiyspakkaustuotteesta Suomen World Visionilla vastaava Maria Paassola.
 
 
Alkuvuonna tehdyn kartoitusmatkan aikana tutkittiin tarkasti millaisia tuotteita tuoreet äidit erityisesti tarvitsevat. Äitiyspakkauksesta ei tule löytymään toppahaalaria tai villatöppösiä, vaan muun muassa kantoliina, moskiittoverkko, vauvanvaatteita, narua, taskulamppu sekä steriilejä synnytysinstrumentteja. 
 
- Äitiyspakkauksen saamisen ehtona on säännöllinen raskaudenseuranta sekä klinikkasynnytys. Paikalliset klinikat ovat kuitenkin usein melko alkeellisia, eikä niistä välttämättä löydy tarvittavia instrumentteja esimerkiksi napanuoran hygieeniseen katkaisemiseen. Siksi ne päädyttiinkin sisällyttämään osaksi pakkausta. Pakkaus jaetaan ja avataan kun synnyttäjä tulee klinikalle, ja klinikalta lähdetään sitten kotiin vauvan ja pakkauksen kanssa, Paassola kertoo pakkaukseen liittyvistä yksityiskohdista.
 
World Visionin yrityskumppanina tässä projektissa toimii Logonet Oy. Yritys on kehittänyt synnytys- ja äitiyspakkauksen yhteistyössä World Visionin asiantuntijoiden kanssa ja sillä on vuosien kokemus erilaisten äitiyspakkaustuotteiden valmistuksesta.
 
Myös tavallisilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua tähän ainutlaatuiseen äitiyspakkausprojektiin ostamalla 35 € arvoisen äitiyspakkauksen eettisten lahjojen kaupasta. Jokaista ostettua lahjaa vastaan pystytään kokoamaan yksi pakkaus yhdelle tuoreelle äidille Luoteis-Keniaan. 
 
- Lähdemme liikkeelle tällä pilottiprojektilla. Tästä saatujen oppien perusteella voimme sitten laajentaa äitiyspakkaustoimintaa myös muualle. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on tietysti se, että jatkossa äitiyspakkaus ja erityisesti siihen liittyvät neuvola- ja synnytyspalvelut olisivat kaikkien äitien saatavilla. 
 
Anna yhdelle tuoreelle äidille ja vastasyntyneelle lapselle parempi alku ostamalla äitiyspakkaustuote!