Mitä hää- tai syntymäpäivälahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea?

Yhä useampi syntymäpäivä- tai häälahja on aineeton lahja, jolla tuetaan juhlan kohteelle tärkeän hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa. Ekologinen lahja, joka ei vie tilaa kaapista, on yhä useamman päivänsankarin toivelistan kärjessä. Listasimme muutaman helpon lahjaidean eri tilanteisiin. 

Syntymäpäivät, häät, ylioppilasjuhlat, tupaantuliaiset, ristiäiset, eläköitymisjuhlat… Kalenterit täyttyvät erilaisista suuremmista ja pienemmistä merkkipäivistä, jolloin olisi mukava muistaa päivänsankaria. Mutta mitä antaa lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? Yhä useamman juhlakalun toivelistalla on tilaa viemättömän paketti: elämys tai aineeton lahja.

”Nyt jo joka kolmas suomalainen suunnittelee hankkivansa lahjakortin joululahjaksi”, totesi ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta Talouselämän haastattelussa joulukuussa 2016.

Ammattijärjestäjänä kodeissa tavararemontteja tekevä Maria Laitinen Tavararemontti Oy:stä vahvistaa trendin olevan totta:

”Monien kodit ovat jo aivan täynnä tavaraa. Edellisten vuosien lahjat saattavat olla edelleen sellofaaneissaan kaapin perukoilla. Yhä useammat haluavat antaa lahjaksi satunaisen tavaran sijaan täsmälahjan, jonka varmasti tietää tulevan tarpeeseen, kuten lahjakortin.”

Eettinen lahja ilahduttaa useampaa

Verkossa ostettava eettinen lahja on helppo ja varma lahja. Tilaa viemättömän lahjan voi ostaa valmiiksi verkossa jo viikkoja ennen juhlaa ja ajastaa onnittelukortin lähetyksen sopivaan ajankohtaan. Monille se toimii myös hyvänä hätävarana, sillä sen saa käyttöönsä heti maksun jälkeen, ja onnittelukortin voi sähköisen lähetyksen sijaan myös printata heti käyttöön. Hyväntekeväisyyslahja on erityisen sopiva silloin kun ei ole täysin varma lahjan saajan mausta, sillä sen toiselle saajalle, lapselle tai perheelle kehitysmaassa, se tulee aina tarpeeseen. Lahjalla tuetaan World Visionin kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja siitä hyötyvät aina yhteisön köyhät perheet ja lapset.

Tässä vielä muutama täsmäidea eri juhliin:

  • Syntymäpäivä: Päivänsankaria voi muistaa eettisten lahjojen klassikolla eli Vuohella. Vuohi ja sen hoitokoulutus lahjoitetaan köyhään perheeseen, missä se tarjoaa lapsille ravitsevaa ruokaa ja koko perheelle arvokkaita lisätuloja. 
  • Häät: Nuortaparia voi muistaa esimerkiksi Oma puutarha -lahjalla. Lahjalla muun muassa annetaan viljelykoulutusta sekä lahjoitetaan siemeniä ja taimia kehitysmaiden vähävaraisille perheille. 
  • Valmistujaiset: Tuoretta ylioppilasta tai ammattiin valmistunutta voi muistaa Preppauskurssilla. Tukiopetuksen avulla köyhien perheiden lasten on mahdollista läpäistä loppukokeet ja hakeutua jatko-opintoihin.
  • Tupaantuliaiset: Uutta kotia voi komistaa Ekopaketilla. Sen avulla vähävarainen perhe saa kotiinsa esimerkiksi aurinkopaneelin tai biokaasulaitoksen, joka mahdollistaa paremmat toimeentulomahdollisuudet. 
  • Vauvakutsut, ristiäiset ja nimiäiset: Juhlakalua voi muistaa Äitiyspakkaus-lahjalla. Lahjan ansiosta yksi kenialainen tuore äiti saa äitiyspakkauksen, joka sisältää muun muassa synnytyksessä tarvittavia steriilejä välineitä, kantoliinan, moskiittoverkon sekä vauvanvaatteita. 
  • Eläköitymisjuhlat: Työkavereilta kerätyllä yhteispotilla voidaan hankkia esimerkiksi Ammatti nuorelle. Lahjalla koulutetaan kehitysmaiden tulevia ammattilaisia esimerkiksi puusepiksi, kampaajiksi ja automekaanikoiksi.
Nämä ja monet muut tarpeelliset ja oivaltavat lahjat löydät eettisten lahjojen kaupastamme